Ayva Şurubu Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Ayva Şurubu Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Şurubu

Gülagiller familyasından olan ayva, özellikle sonbahar mevsiminin en kıymetli meyvelerinden biridir. Ayva, içinde bol miktarda vitamin, şeker, tanin, pektin ve zengin bir lif kaynağı barındıran bir meyvedir. Çok yüksek besin değerine sahip olan ayva, genellikle her bölgede yetiştirme açısından oldukça uygun bir meyvedir. Ayva, sarı renkli ve kendine has bir tada sahiptir.

Ayva suyu hazırlandığında, kişinin idrar sorunlarına iyi gelerek idrar artırıcı özelliği bulunur. Ayrıca, emziren annelerin göğüslerinde meydana gelen ağrıların kesilmesinde yararlıdır. Ayva, hem şurup olarak hem de taze tüketildiğinde oldukça faydalıdır ve bu nedenle insanlara birçok fayda sağlar. Özellikle ayva şurubu, ishal durumunu engellemede çok faydalıdır. Aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirir, mide ve bağırsaklardaki mikroplardan koruyarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayva, mevsiminde mutlaka en fazla tüketilmesi gereken meyvelerin başında gelmektedir.

Ayva şurubu, oldukça kıymetli ve faydalı bir meyve olduğu için Osmanlı mutfağında da en çok kullanılan meyvelerden biridir. Ayva, şurup dışında reçel, meyve suyu, tatlı, marmelat, puding ve jöle olarak da sıkça tüketilen bir meyvedir.

Ayva Şurubu İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 1 kilogram sarı ayva
  • Yarım kilo toz şeker
  • 1 litre su
  • 2 adet limon

Ayva Şurubu Nasıl Yapılır?

Ayva şurubunu hazırlamaya başlarken öncelikle ayvalar iyice yıkanır. Daha sonra yıkanan ayvaların kabukları soyulur ve dört parçaya bölünür. Dörde böldüğünüz ayvalar küçük olacak şekilde doğranır ve şurubu hazırlayacağımız tencerenin içerisine konur. Ayvaların üzerine 100 gram şeker, limonun suyu ve limon parçaları ilave edilir. En son tencerenin içerisine su eklenir ve kaynaması için bırakılır.

Kaynamış olan ayva şurubunun altı kapatılır ve ayvaların yumuşaması beklenir. Kaynamış suyun içerisinde bekletilen ayvalar yaklaşık olarak 45 dakikadan sonra istenilen kıvamda yumuşar. Ardından yumuşamış olan ayvalar tülbent ya da bir süzgeç yardımı ile başka bir kabın içerisine süzülerek alınır. Daha sonra kalan 400 gram şeker, şuruba eklenir ve kaynatılarak şerbet kıvamına getirilir. Önceden hazırlamış olduğumuz ayva şurubu, şerbet ile birleştirilir ve temiz cam kavanozun içine konarak soğuması için bir kenara kaldırılır.

Ayva şurubunu serin ve kuru bir yerde muhafaza ederseniz, altı ay boyunca bozulmadan kalabilir. Ayrıca isteğe göre ayva şurubunun içerisine bal da ekleyebilirsiniz. Özellikle ayva şurubu yapmak için mümkünse ekşi ayvalar seçilmelidir. Hatta ayva şurubunun içerisine kakule, mesteki safran ve zencefil eklendiğinde oldukça lezzetli olur. Ayva şurubu iyice soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Çiçeği Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Çiçeği Tarifi ve Malzemeleri