Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva dolması, doldurulacak malzeme olarak ayvanın kullanılmasıyla elde edilen ve içi diğer tipik dolma malzemelerinden oluşan bir tariftir. Farklı bir tat denemek isteyenler için mutlaka tavsiye edilir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım ayva dolması tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.

Ayva Dolması İçin Gerekli Malzemeler (3-5 Kişilik)

  • 2 su bardağı su
  • 5-6 adet ayva
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Bir tutam tuz
  • 20-30 yaprak nane
  • 1 adet soğan
  • Bir tutam karabiber
  • 100-150 gram kıyma
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 demetten biraz az maydanoz

Ayva Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra ayva dolması tarifine başlanabilir. Her dolma tarifinde olduğu gibi ayva dolmasında da bir harç hazırlanacak, dolmalık malzemenin içi bununla doldurulacak ve pişirilerek istenen tat elde edilecektir.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin ayva dolması için uygun hale getirilmesi gereklidir. Bunun için; 1 adet soğan çöplerinden ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra yıkanır ve ince ince doğranır. Aynı şekilde pirincin de önceden yıkanması ve temizlenmesi gereklidir. Maydanoz da yıkandıktan sonra çok ince olacak şekilde kıyılır. Kıymanın da tarife başlamadan bir süre önce dinlendirilmesi gereklidir. Naneler de maydanozlar gibi ince ince kıyılır. Son olarak ayvaların çöpleri ayıklanır, yıkanır ve baş tarafları kesilir.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ayva dolması tarifinin ilk adımı uygulanır. Tepesi kesilen ayvaların iç kısmı harç doldurmaya yetecek kadar yer açılması için oyulur. Tüm ayvalar oyulduktan sonra diğer işlemler sırasında çürümemeleri için limonlu su içinde bekletilir.
  • Sıra ayva dolması harcının hazırlanmasına gelmiştir. Yoğurmaya uygun bir kap içinde sırası fark etmeksizin maydanoz, soğan, nane, karabiber ve tuz karıştırılır ve tipik harç hazırlama işlemi şeklinde yoğrulur.
  • Hazırlanan ayva dolması harcı ile limonlu suda bekletilen ayvaların içi doldurulur. Doldurmadan önce ayvaların limon tadından temizlenmesi için sudan geçirilmesi tavsiye edilir.
  • Ayva dolması sosu için küçük bir tavada tereyağı eritilir. Eriyen tereyağının üzerine salça dökülür ve bir süre kavrulur. Salça yeterince kavrulduktan sonra 2 su bardağı ılık su eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Suyun kaynamasına yakın karabiber ve tuz da eklenerek bir süre daha karıştırılır. Böylece ayva dolması sosu hazırlanmış olur.
  • Ayva dolmaları pişirilecek kaba alınır; sos üzerlerinde gezdirilir ve ardından pişirme işlemine başlanır.
  • Pişen ayva dolmaları biraz ılıdıktan sonra tabaklara konur ve servisi yapılır.
  • Ayva dolması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

  • Ayva dolmasını daha lezzetli hale getirmek için içine ceviz veya kuş üzümü ekleyebilirsiniz.
  • Dolmaların pişme süresi ayvaların sertliğine göre değişebilir, bu nedenle ara ara kontrol etmeyi unutmayın.
  • Servis esnasında ayva dolmasının üzerine yoğurt dökerek farklı bir tat elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayva Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pişmiş Ayva Tarifi ve Malzemeleri

Pişmiş Ayva Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Suyunun Faydaları Nelerdir?

Ayva Suyunun Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ayva Faydaları Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva Faydaları Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Kaymaklı Ayva Tatlısı

Güncel

Ayva Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri