Ayva
Ayva, ülkemizde bol miktarda yetişen, sarı renkli, tüylü, sert bir meyvedir. Çok eski dönemlerden beri birçok şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Ayva, yaprağı, çekirdeği, çiçeği ve hatta tohumları da tıpkı ayva gibi sağlığa yararlıdır ve tüketilebilir. Kış aylarında kolaylıkla ve uygun fiyata temin edilebilir. Türkiye Ayva üretimi konusuna önde gelen ülkelerdendir.
Tıpta ilaç yapımında, boya sanayinde, kozmetik ürünlerde kullanılan ayvanın kullanım alanları oldukça yaygındır. İçerdiği vitamin ve mineraller yönünden gayet zengin olan ayva; potasyum, demir, bakır gibi minerallerin yanında; protein, şeker, organik asit, B2, C ve A vitaminlerini de içinde barındırır.
Ayvadan Neler Yapılabilir? Nasıl Tüketilir?
Ayvanın çiğ olarak tüketilmesi dışında; meyvenin reçeli, kompostosu, şurubu yapılabilir. Reçel yapılırken içine, ayvanın çekirdeğini de koymak, reçelin tadı, rengi ve kokusu konusunda artı katacaktır. Ayva külde veya tereyağında pişirilerek tüketilebilir. Ayva yaprağı çay gibi demlenir, çiçeği kaynatılarak içilebilir. Ayva çekirdekleri ayva yendikten sonra atılmaz soğuk suda bekletilerek cilt maskesi hazırlanır.
Peki Ayvanın Yararları Neler?- Ayva çocukların büyümesi ve gelişmesi konusunda büyük bir yardımcıdır.
- Ayva ishali giderir.
- Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında bol bol tüketilmelidir ki grip, nezle ve benzeri hastalıkları önlesin.
- Mideyi, bağırsakları ve sindirim sistemini kuvvetlendirir.
- Karaciğer ve kalbin çalışmasının düzene sokar.
- İdrar yolu iltihaplarına iyi gelir.
- Cildi temizler ve sıkılaştırır.
- Vücuttaki kolesterolü düşürür.
- Bayanlardaki beyaz akıntıyı keser ve aşırı âdet kanamasını engeller.
- Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu önerilir.
- Ayva tereyağında pişirildiğinde öksürüğe ve balgama iyi gelir.
- Ağız yaraları ve boğaz ağrıları için ayva veya yaprağı kaynatılıp, suyu gargara yapılmalıdır.
- Vücudun zinde ve dinamik olmasını sağlamaktadır.
- Ayva çiçeğinin kaynatılıp içilmesinin, anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.
- Varis ve basur tedavisinde etkilidir.
- Ayva yaprağı çay gibi içildiğinde vücudu rahatlatır ve gevşetir, uykusuzluğa iyi gelir.
- Ayva damar sertliğinden korur.
- Dudak çatlakları için ayva çekirdeği kaynatılır ve dudaklara bu su sürülür.
- Tırnakların ve cildin parlamasını sağlar.
Bir de gerçeklik payı var mıdır bilinmez ama hamilelikte ayva yenildiğinde bebeğin gamzeli olacağına dair yaygın bir kanı vardır. Ayrıca yine hamilelikte ayva yenilirse bebek akıllı ve zeki olur.
Ayvanın Zararları Var mıdır?- Ayva ishali giderdiği gibi fazla tüketilmesi durumunda kabız yapmaktadır.
- Tansiyon hastalarının yemesi önerilmez.
- Şeker hastalarının yemesinde herhangi bir sakınca yoktur, zira içerdiği şeker miktarı oldukça düşüktür.
19.01.2024 08:58:13
Ayva ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|