Ayva Turşusu

Ayva Turşusu, sonbaharda hazırlanan ve kış ilkbahar aylarında tüketilen bir turşu türüdür. Hazırlık aşaması diğer turşu çeşitlerinden farksızdır. Besin değeri çok yüksek olan bu turşunun kalorisi çok azdır. Turşu yemeyi sevenlere farklı bir alternatif olabilir. İçerisinde kullanılan malzemelerden dolayı vitamin açısından zengindir. Ayvanın ve dolayısıyla ayva turşusunun vücuda çok sayıda faydaları vardır.
Bu faydalardan en öne çıkanları ise şöyle sıralanabilir. Ayva tam anlamı ile kalp dostudur. Kalpteki çarpıntı problemini giderir.

Vücudun her yerinde ayrı bir düzen sağlar. Damar sertliği problemine iyi gelen bir meyvedir. Çocuklarda vücut gelişimine iyi gelir. Karaciğer tembelliğini giderir. Ağız kokusunu alır ve hazmı kolaylaştırır. Yüksek tansiyon problemini çözer ve tansiyonu düşürür. Günün yorgunluğunu alır ve enerji verir. Yine bu harika meyvenin suyu burna çekildiğinde burun kanamasını engeller. Kış mevsiminde içilen bitki çaylarına ayva kabuğu ve dilimleri eklenirse yine çok faydalı bir içecek elde edilir. Mide bulantısına çözüm olabilir. Ruhsal bunalıma ve bitkinlik hissine iyi gelir. Ağır içerisinde oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır. Grip ve soğuk algınlıklarına birebirdir.

Ayva turşusu için malzemeler

  • 1 litre hacmi olan cam kavanoz
  • 3 adet orta boy ayva
  • 3 su bardağı dolusu kaynamış soğumuş su
  • 2 su bardağı dolusu üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı turşuluk tuz
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 5 diş sarımsak
  • 1 salkım beyaz üzüm
  • 15 dal maydanoz
  • 4 adet kereviz yaprağı

Ayva Turşusu Nasıl Yapılır?


Turşu yapımına geçmeden önce listede vermiş olduğumuz cam kavanozu önce sıcak su ile iyice yıkayıp, sonrasında soğuk su ile durulayalım.
Derin bir tencerenin içerisine su koyalım ve su kaynayana kadar diğer çalışmalara devam edelim. Ayvaları bol su ile iyide yıkayalım. Temizlemiş olduğumuz ayvaları arzuya göre şekilli dilimleyelim. Ayvanın içerisinden çıkan çekirdekleri kaynama aşamasında olan suyun içerisine atalım. Böylece bol vitamin gizlenmiş olan çekirdekler israf olmamış olacaktır. Su tamamen kaynadığında dilimlediğimiz ayvaları tencereye koyalım ve iki dakika pişirelim. Bu süre aşılmamalıdır. Aksi takdirde ayvalar iyice pişer turşu başarısız olur.

Hafif haşlamış olduğumuz ayvaları süzelim ve soğuması için bekletelim. Diğer yandan sarımsakları soyalım. Kavanoza ilk olarak sarımsakları atalım. Ardından bir sıra ayva bir sıra kereviz yaprağı olacak şekilde kavanozu dolduralım. Malzemenin geriye kalan kısmı olan üzüm ve maydanozu da kavanozun en üst kısmına gelecek şekilde yerleştirelim. Sıvı malzemeyi karıştıracak hacme sahip cam kâsenin içerisine şeker, tuz, su ve sirkeyi koyup, tuz kaybolana kadar iyice karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz su karışımını kavanoza dökmeden koyalım. Suyu doldurduğumuz kavanozu sağa sola iyice sallayalım. Bu sayede tuzlu ve sirkeli karışım her yere ulaşacaktır.

Bu işlemin sonunda kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatalım. Turşunun bütün aşamaları başarı ile tatlanmıştır. Turşunun olma süresi saklandığı ortamın sıcaklığı ile doğru oranda ilerler. Eğer turşu hemen olsun tüketmeye başlayalım diyorsanız oda sıcaklığında bekletir. Kış turşusu olsun diyenler serin ortamda bekletmeniz halinde geç olur ve yaza kadar dayanır. Oda sıcaklığında olma süresi 20 gündür. Serin ortamda olma süresi 40 güne yakın bir süredir. Ayva turşusu hazırdır.
Afiyet olsun
19.01.2024 10:58:47
Ayva Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayva Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ayva Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ayva Denesi

Ayva denesi, abdestbozan otu da denilen, çayı yapılıp içilebilen bir tür şifalı bitkidir. Gülgillerden olan bu bitki genellikle nemli ortamlarda yetişmektedi...
Devamını Oku

Ayva Yaprağı Çayı

Ayva yaprağı çayı, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle sonbahar aylarında toplanan ayva yaprağı bir demliğe konarak haşlanır ve...
Devamını Oku

Ayva Hangi Bölgede Yetişir

Ayva hangi bölgede yetişir, ayva, gülgiller ailesinden olup bol vitaminli bir bitkidir. Yaprağından, meyvesine, çekirdeğine varıncaya kadar çok faydalıd...
Devamını Oku

Ayva Suyunun Faydaları

Ayva suyunun faydaları, özellikle içerisinde bulunan C vitamini, demir, kalsiyum, protein ve karbonhidratlar gibi içeriklerden ileri gelmektedir. Bu maddeler...
Devamını Oku

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir Mi

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi, Ayva, pek çok yönüyle sağlığa kritik yararları olan bir meyve. Kuvvetli antioksidan ve antienflamatuvar bileşenler iç...
Devamını Oku

Ayva Çeşitleri

Ayva Çeşitleri, Lezzetiyle dillere destan, yaraları saymakla bitmeyen bir meyvedir ayva. Ayva hakkında bilmediğimiz konu ise nasıl yetiştirildiği. Önemli ola...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Yağı

Ayva Çekirdeği Yağı, Allah öyle bir Allah'tır ki; Gökleri ve yeri yarattı, gökten su indirdi, onunla bize rızık olarak öyle güzel meyveler verdi ki; All...
Devamını Oku

Ayva Çiçeği

Ayva çiçeği, aslında bitkiler arasında çok önemli faydalar sağlayan bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen ayva bitkisinin yaprakları ve özellikle çiç...
Devamını Oku

Hamilelikte Ayva Yemek

Hamilelikte ayva yemek, hamilelik sürecince ne yediğimize dikkat etmeliyiz. Ayvanın yararları hamilelik sürecinde de etkilidir. Hamile bayanın sık sık ayva t...
Devamını Oku

Ayva Tüyü

Ayva Tüyü, kadın vücudunun yanak, bıyık bölgelerinde ince ve sarı olan tüylere genel olarak ayva tüyü adı verilir. Bıyık ve yanaklardaki bu tüyler ile...
Devamını Oku

Ayva Kurusu

Ayva kurusu, Ayva mevsiminde tüketilen soğuk algınlığı ve öksürüğün olduğu dönemlerde sizi zinde tutarak vücudun gücünü arttıran bir meyvedir. İster taze ayv...
Devamını Oku

Ayva Suyu

Ayva Suyu, Terkibinde şeker, pektin, tanin gibi maddeler bulunur, içeriğindeki vitaminler yaşam için çok lüzumludur. Gebeliğin üçüncü ayından başlayarak süre...
Devamını Oku

Ayva Yaprağı

Ayva Yaprağı, Birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkidir. Mayıs ve haziran ayları içerisinde beyaz ve pembe çiçekleri açan orta yükseklikte bir ağaçtır....
Devamını Oku

Ayva Pekmezi

Ayva pekmezi hem lezzetli hem de faydalı bir tatlı türüdür. Hakkında bu kadar bilgiye sahip olsaydınız günün üç öğününde de tüketmeye çalışacağınızdan h...
Devamını Oku

Ayva Kabızlık Yaparmı

Ayva, Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, kabuğundan meyvesine, çekirdeğine ve hatta yaprağına varıncaya kadar şifa deposu olan çok faydalı bir meyvedir....
Devamını Oku

Kırmızı Ayva

Kırmızı Ayva, Sert, küçük çekirdekli mayhoş bir tada sahip meyvedir. Gövdesi kırmızı ve kahverengidir. Kök yapısı derine doğru değil, yüzeyseldir. Dış k...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Faydaları

Ayva Çekirdeği Faydaları, Bin bir derde deva olan Ayva çekirdeği, öyle bir bitkidir ki, yüzü güzelliğin süsü yapan Allah, sağlık sorunları için de evimi...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Sivilce

Ayva çekirdeği sivilce: oluşumlarına son veren ve cilde faydası ile bilinen bir meyve çekirdeğidir. Ayva çekirdeği içeriğinde yüklü miktarda antioksidan içer...
Devamını Oku

Ayva Sirkesi

Ayva sirkesi, Yorgunluğu alan, cildi dirileştiren, kalp dostu ayvanın sizde sirkesini yapabilirsiniz. Ayva mevsimi gelince sizde ayva sirkesi yaparak saklaya...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ayva Denesi
Ayva Yaprağı Çayı
Ayva Hangi Bölgede Yetişir
Ayva Suyunun Faydaları
Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir Mi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024