Ayva Suyu
Ayva Suyu, Terkibinde şeker, pektin, tanin gibi maddeler bulunur, içeriğindeki vitaminler yaşam için çok lüzumludur. Gebeliğin üçüncü ayından başlayarak sürekli olarak ayva suyu içilirse, çocuğun güzelliğine etkili olur. Ayvanın kokusu, dimağı ve kalbi takviye eder. Ayva suyu, ruha kuvvet vericidir. Bu özelliği çiçeğinde de böyledir. Şayet ayva suyu bal ile karıştırılıp içilirse, idrarı daha artırıcı olur.
Emdiren annelerin göğüslerinde oluşan ağrıyı keser. Ayva suyunun sağlığa olan faydaları artık daha fazla medyada yer alıyor ve basında yer buluyor. Ayva meyvesi ülkemizde oldukça yetişen ve bayağı olarak bolca bulunan bir meyvedir. Ne yazık ki ayva fazla tüketilen meyvelerden değildir. Bunun sebeplerinden bir tanesi de ayva ve ayvadan elde edilen ayva suyunun faydaları formunda insanlara fazla anlatılamaması olsa gerek diye düşünüyoruz. Bu nedenle sizlere ayva suyunun kullanımı ve nelere iyi geleceği konusunda bilgileri paylaşalım.
Ayva Suyu ve Ayvanın Faydaları Nelerdir?- Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır.
- Çoğu hastalığa şifa veren ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde fayda sağlamaktadır.
- Her insanda sinir sistemini güçlendirir, mide ve bağırsakları mikroplardan muhafaza ederek hazımsızlık gibi sorunları önler.
- Cilt yüzeyinde ve tırnakların daha kuvvetli ve parlak hale getirir.
- Grip ve nezle de iyileşmeyi sağlar. Ayva veya ayva suyu ishali önlemede çok faydalıdır.
Meyvesi ya da meyvesinden yapılan şurup ve kompostosu ishale olduğunca kuvvetlidir.
- Vücudun zindeliğini artırır, dinç tutmaya yardımcı olarak yorgunluğu ve bitkinliği iyileştirir.
- Ağız kokusunu önler. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller kalbi ve damar hastalıkların önüne geçerek, varisi önlediği ve tedavisiyle yardımcı olan, cinsel gücü de yükselttiği önerilmektedir.
- Kanı kötü kolesterolden koruyarak damar sertliğini önler. Ayva hoşafı ağızdaki yaralarda iyi geldiği bildirilmektedir.
- Tereyağı ile pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite çok faydalıdır.
- Ayvanın çiçekleri kaynatılıp, içilirse annelerde sütünü çoğaltmaktadır. Kalbi kuvvetlendirir. Baş ağrılarına iyi gelmektedir.
- Ayva kabuklarını kaynatıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi sağlar. Boğazdaki şişlik ve ağrılar için ayvanın yaprakları kaynatılıp suyuyla gargarası yapılır. Dudak çatlamalarını engellemek ve iyileştirmek için ayva çekirdekleri kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması sağlanır.
- Ayva yapraklarını çay gibi demleyip içildiğinde sakinleştirdiği ve uykusuzluğu da gidermeye yardımcıdır.
Ayva Suyu Nasıl Yapılır?
Ayva Suyu Malzemeleri- 3 adet ayva,
- 1,5 su bardağı toz şeker,
- 5 su bardağı su,
- 3 adet karanfil
Ayva Suyu Nasıl Yapılır?
İlk önce ayvaların kabuklarını soyalım. Sonra ortasından ikiye bölüp çekirdeklerini çıkaralım. Çıkardıktan sonra ince ince dilimleyip doğrayalım. Sonra doğradığımız ayvalarımızı bir tenceremizin içine alıp, üzerine şekerimizi, ayva çekirdeklerimizi ve karanfil suyumuzu ilave edelim. Ocağa alıp yüksek ateşte ayvalar yumuşayana deyin pişirelim. Daha sonra pişen ayvamızı soğumaya bırakalım ve kaselere doldurup servis edelim.
20.01.2024 15:50:25
Ayva Suyu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|