Ayva Şurubu, Gülgil familyasından olan ayva özellikle sonbahar mevsimin en kıymetli olan meyvelerinden birisidir. Ayva içinde bol miktarda vitamin barındıran içinde şeker, tanin, pektin ve çok zengin bir lif kaynağı olan meyvedir. Çok yüksek besin bir değerine sahip ayva genellikle her bölgede yetiştirme açısından oldukça uygun olan meyvedir.
Ayva sarı renkli ve farklı bir tada sahiptir. Ayva suyu hazırlanarak içilir ise kişinin idrar sıkıntısına iyi gelerek idrar arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca emziren annelerin göğüslerinde meydana gelen ağrıların kesilmesinde yararlıdır. Ayva hem şurup olarak hem de yendiği zaman oldukça faydalıdır, bunun için ayvanın insanlara çok faydası vardır. Özellikle ayva şurubu ishal durumunu engellemede çok faydalıdır, aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirir hem mide hem de bağırsaklarda mevcut olan mikroplardan koruyarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayva mevsiminde mutlaka en fazla tüketilmesi gereken meyvelerin başında gelmektedir. Ayva şurubu oldukça kıymetli ve faydalı bir meyve olduğu için Osmanlı mutfağında en çok kullanılan meyvedir. Ayva şurup dışında reçel, meyve sularında, tatlılarda, marmelat olarak, puding ve jöle olarak en sık olarak tüketilen meyvedir.
Ayva Şurubu İçin Gerekli Olan Malzemeleri
1 kilogram sarı ayva
Yarım kilo toz şeker
1 litre su
2 adet limon
Ayva Şurubu Nasıl Yapılır?
Ayva şurubunu hazırlamaya başlarken öncelikle ayvalar iyice yıkanır.
Daha sonra yıkadığımız ayvaların kabuklarını soyalım ve dört parçaya bölelim. Dörde böldüğünüz ayvaları küçük olacak şekilde doğrayın ve şurubu hazırlayacağımız tencerenin içerisine koyalım. Ayvaların üzerine 100 gram şekeri, limonun suyunu ve limon parçalarını ilave edelim. En son tencerenin içerisine suyunu ekleyelim ve kaynaması için bırakalım. Kaynamış olan ayva şurubunun altını kapatalım ve ayvaların yumuşamasını bekleyelim. Kaynamış suyun içerisinde bekletilen ayvalar yaklaşık olarak 45 dakikadan sonra istenilen kıvamda yumuşar. Ardında yumuşamış olan ayvalar tülbent ya da bir süzgeç yardımı ile başka bir kabın içerisine süzülerek alınır. Daha sonra kalan 400 gram şekerin içerisine şeker eklendikten sonra kaynatılır ve şerbet kıvamına getirilir. Önceden hazırlamış olduğumuz ayva şurubu şerbet ile birleştirilir ve temiz cam kavanozun içine konarak soğuması için bir kenara kaldırılır. Ayva şurubunu serin ve kuru yerde muhafaza ederseniz altı ay bozulmadan kalabilir. Ayrıca isteğe göre ayva şurubunun içerisine balda ekleyebilirsiniz. Özellikle ayva şurubu yapmak için mümkünse ekşi ayvalar seçilmelidir. Hatta ayva şurubunun içerisine kakaola, mesteki safran ve zencefil eklendiği zaman ayva şurubu oldukça lezzetli oluyor. Ayva şurubu iyice soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 06:34:56
Ayva Şurubu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Ayva şurubu tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Ama geçe yıldan kalan ayva reçelim var. Onu değerlendirmek istiyorum. Ayv reçelini sulandırarak ve birazda limon ekleyerek ayva şurubu yapabilir miyim? Ayva şurubuyla aynı etkiyi ve aynı tadı verir mi? Sinem . 28.09.2018 23:10:12
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024