Ayva Reçeli

Ayva reçeli en çok beğenilen meyve reçellerinden biridir ya da en azından benim için öyledir. Yapımı oldukça basit olan reçel tarifine geçmeden önce şunu belirteyim, ayva gerçekten de mutfağa önemli zenginlik katan tariflere sahiptir. Mesela sadece ayva reçeli için kullanılmaz, ayva kompostosu ayva tatlısı gibi tarifleri de bulunmaktadır.
Ama burada asıl konumuz bu meyvenin reçelinin nasıl yapıldığıdır. Osmanlı mutfağında da önemli bir yeri olan ayva bir kış meyvesidir ve etrafına oldukça güzel kokular yayar. Reçel yapmak için ayvaları kaynattığınız zaman bu güzel kokuyu sizler de alacaksınız.

Ayva reçeli yapmak için gereken malzemeler

  • 2 adet iri taneli ayva, belirtilen miktarı isteğinize göre değiştirebileceğinizi belirtelim buradaki malzemeleri oranlayarak arttırabilirsiniz verilen 2 adet ayva 1 kavanoz reçel için yeterlidir
  • Yeteri kadar su, tencereye koyacağınız ayvaların tamamını kapatacak kadar su olmalıdır
  • 1,5 ya da 2 su bardağı ölçüsünde toz şeker, burada 2 su bardağı toz şeker tatlı sevenler için verilmiş bir ölçüdür
  • 2,3 tane karanfil, bazı tariflerde, limon suyu ya da limon tuzu eklenebilmektedir
  • 3-4 tane kadar ayva çekirdeği, çekirdekler ayva reçelinin kıvamını koyulaştırmak içindir
Reçelin malzemeleri bunlardır. Malzemeleri hazırladıktan sonra sıra geldi ayva reçelinin yapım aşamasına geçmeye.

Ayva reçelinin yapım aşaması


Öncelikle reçel için ayırdığınız ayvaları güzelce yıkayın.
Yıkama işleminden sonra temizlenen ayvaların kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları isteğinize göre küp şeklinde ya da dilimler halinde kesin. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta ayvaların kabuklarını soyduktan sonra bekletmeden hemen dilimlemeniz gereklidir. Aksi halde ayvalar kararabilmektedir bu da ayva reçelinin görüntüsünü bozar. Bekletmeden dilimlemeniz bu durumu engeller. Daha sonra kararmamaları için hemen dilimlediğiniz ayvaları tencereye koyarak suyu ekleyin. Su tenceredeki ayvaların üzerini tamamen kaplamalıdır. Doğranmış olan ayvaların en üst seviyesini biraz geçecek kadar su eklenmesi önemlidir. Çünkü ayva reçelinin kıvamı kadar ayvaların tam haşlanmaları da önemlidir. Tencereyi orta hararete ayarlanan ocağın üzerine koyarak ayvaları haşlanması için bekletin. Suya konan ayvalar haşlandığı zaman güzel bir koku yayacaklardır. Yayılan kokuyu aldığınız zaman tencerede kaynayan ayvaların üzerine hazırladığınız toz şekeri dökün. Sonrasında ayva çekirdeklerini, karanfilleri karışımın içine katın. Burada önemli bir notu belirtelim, ayva reçelinin daha fazla kırmızı bir renkte olması için belirttiğimiz miktardan biraz fazla ayva çekirdeği katabilirsiniz. Ayva çekirdeklerinin ayva reçeline katılmasının bir diğer amacı reçelin jölemsi bir kıvama sahip olmasıdır. Bu aşamada iken tenceredeki ayva reçeli karışıma limon tuzu veya limon suyu eklenir. Limon suyunu veya limon tuzunu ayva reçeline eklemekteki amaç ayva reçelinde oluşması muhtemel şeker kristalleşmesini engellemektir. Limon suyunu ekledikten sonra reçel karışımını 5 dakika daha kaynatıp ocaktan indirebilirsiniz. Yalnız reçeli ocaktan indirmeden yapılan ayva reçelinin kıvamını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Kontrol işlemi için basit bir metot vereceğim, temiz bir tabağa biraz reçel koyarak tabağı sağa sola eğin. Ayva reçeli çok hızlı akıyor ise reçelin bir süre daha kaynamaya ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca ayva reçeli bekletildikçe de kıvamı koyulaşmakta ve akışkanlığı azalmaktadır. Bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurunuz. Ayva reçelinin kaynaması tamamlandığında artık ayva reçeli hazır demektir. Reçeli sıcak iken kavanoza koyarak serin ve ışık görmeyecek şekilde saklayabilirsiniz. Eğer yaptığınız ayva reçeli miktar olarak bir kavanoza sığmayacak kadar çok ise ayva reçelini eşit ölçülerde birkaç kavanoza ekleyebilirsiniz. Ayva reçelini kavanozlara eşit olarak paylaştıktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatabilirsiniz. Artık ayva reçeli tüketmeye hazırdır afiyet olsun.
19.01.2024 18:55:57
Ayva Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayva Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ayva Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ayva Denesi

Ayva denesi, abdestbozan otu da denilen, çayı yapılıp içilebilen bir tür şifalı bitkidir. Gülgillerden olan bu bitki genellikle nemli ortamlarda yetişmektedi...
Devamını Oku

Ayva Yaprağı Çayı

Ayva yaprağı çayı, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle sonbahar aylarında toplanan ayva yaprağı bir demliğe konarak haşlanır ve...
Devamını Oku

Ayva Hangi Bölgede Yetişir

Ayva hangi bölgede yetişir, ayva, gülgiller ailesinden olup bol vitaminli bir bitkidir. Yaprağından, meyvesine, çekirdeğine varıncaya kadar çok faydalıd...
Devamını Oku

Ayva Suyunun Faydaları

Ayva suyunun faydaları, özellikle içerisinde bulunan C vitamini, demir, kalsiyum, protein ve karbonhidratlar gibi içeriklerden ileri gelmektedir. Bu maddeler...
Devamını Oku

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir Mi

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi, Ayva, pek çok yönüyle sağlığa kritik yararları olan bir meyve. Kuvvetli antioksidan ve antienflamatuvar bileşenler iç...
Devamını Oku

Ayva Çeşitleri

Ayva Çeşitleri, Lezzetiyle dillere destan, yaraları saymakla bitmeyen bir meyvedir ayva. Ayva hakkında bilmediğimiz konu ise nasıl yetiştirildiği. Önemli ola...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Yağı

Ayva Çekirdeği Yağı, Allah öyle bir Allah'tır ki; Gökleri ve yeri yarattı, gökten su indirdi, onunla bize rızık olarak öyle güzel meyveler verdi ki; All...
Devamını Oku

Ayva Çiçeği

Ayva çiçeği, aslında bitkiler arasında çok önemli faydalar sağlayan bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen ayva bitkisinin yaprakları ve özellikle çiç...
Devamını Oku

Hamilelikte Ayva Yemek

Hamilelikte ayva yemek, hamilelik sürecince ne yediğimize dikkat etmeliyiz. Ayvanın yararları hamilelik sürecinde de etkilidir. Hamile bayanın sık sık ayva t...
Devamını Oku

Ayva Tüyü

Ayva Tüyü, kadın vücudunun yanak, bıyık bölgelerinde ince ve sarı olan tüylere genel olarak ayva tüyü adı verilir. Bıyık ve yanaklardaki bu tüyler ile...
Devamını Oku

Ayva Kurusu

Ayva kurusu, Ayva mevsiminde tüketilen soğuk algınlığı ve öksürüğün olduğu dönemlerde sizi zinde tutarak vücudun gücünü arttıran bir meyvedir. İster taze ayv...
Devamını Oku

Ayva Suyu

Ayva Suyu, Terkibinde şeker, pektin, tanin gibi maddeler bulunur, içeriğindeki vitaminler yaşam için çok lüzumludur. Gebeliğin üçüncü ayından başlayarak süre...
Devamını Oku

Ayva Yaprağı

Ayva Yaprağı, Birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkidir. Mayıs ve haziran ayları içerisinde beyaz ve pembe çiçekleri açan orta yükseklikte bir ağaçtır....
Devamını Oku

Ayva Pekmezi

Ayva pekmezi hem lezzetli hem de faydalı bir tatlı türüdür. Hakkında bu kadar bilgiye sahip olsaydınız günün üç öğününde de tüketmeye çalışacağınızdan h...
Devamını Oku

Ayva Kabızlık Yaparmı

Ayva, Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, kabuğundan meyvesine, çekirdeğine ve hatta yaprağına varıncaya kadar şifa deposu olan çok faydalı bir meyvedir....
Devamını Oku

Kırmızı Ayva

Kırmızı Ayva, Sert, küçük çekirdekli mayhoş bir tada sahip meyvedir. Gövdesi kırmızı ve kahverengidir. Kök yapısı derine doğru değil, yüzeyseldir. Dış k...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Faydaları

Ayva Çekirdeği Faydaları, Bin bir derde deva olan Ayva çekirdeği, öyle bir bitkidir ki, yüzü güzelliğin süsü yapan Allah, sağlık sorunları için de evimi...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Sivilce

Ayva çekirdeği sivilce: oluşumlarına son veren ve cilde faydası ile bilinen bir meyve çekirdeğidir. Ayva çekirdeği içeriğinde yüklü miktarda antioksidan içer...
Devamını Oku

Ayva Sirkesi

Ayva sirkesi, Yorgunluğu alan, cildi dirileştiren, kalp dostu ayvanın sizde sirkesini yapabilirsiniz. Ayva mevsimi gelince sizde ayva sirkesi yaparak saklaya...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ayva Denesi
Ayva Yaprağı Çayı
Ayva Hangi Bölgede Yetişir
Ayva Suyunun Faydaları
Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir Mi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024