Ayva Lokumu Tarifi

Ayva Lokumu Tarifi, su, şeker, sitrik asit, nişasta veya tartarik asit veya potasyum tartarat ile hazırlanmakta olan lokum, kitlesine göre gerektiğinde bazı çeşni maddeleri, kuru ve kurutulmuş meyveler veya benzeri maddelerin ilave edilip tatlandırılmasıyla hazırlanan ve dünyada Türklere özgü olduğu kabul edilen geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Ayvanın o mayhoş ama bir o kadar da güzel tadını sevenler için ayva lokumu bir numaralı lezzettir. Bu yazımızda da ayvalı lokum tarifini sizler için paylaşacağız.

Ayva Lokumu Tarifi için Gerekli Malzemeleri

  • Yaklaşık 120 gram kadar lokum
  • 4 adet ayva
  • 1 su bardağı üzüm (Çekirdeksiz)
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay bardağı kadar toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • İri çekilmiş ceviz içi, fındık veya fıstık içi
  • Bol miktarda Hindistan cevizi

Ayva Lokumu Tarifi Nasıl Yapılır?


Ayvalar yıkayıp kesilir, ayvanın çekirdekleri ve çekirdek yatakları çıkartılır. Temizlenen ayvalar iri parçalar halinde doğranıp tavaya atılır. 1.5 su bardağı kaynar su tavaya ayvaların üzerine boşaltılır ve tavanın kapağı kapatılır. Ardından ayvalar iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Pişen ayvalar tavadan alınıp rondo edildikten sonra tekrardan tava içine atılır, üzümler de iyice yıkandıktan sonra rondo edilip tavaya atılır ve karıştırılmaya başlanır. Tavanın altı tekrardan yakıldıktan sonra karışıma zencefil ve tarçın da eklenip karışım tekrardan karıştırılır.
Tavadaki karışımımız iyice ısındıktan sonra az miktarda suda eritilen nişasta da karışıma eklenir ve tekrar karıştırılır. Üzümlerin tatlı olup olmamasına ve karışımın tadına baka baka damak zevkinize göre karışımı şekerle tatlandırabilirsiniz. Son olarak da ayvalı, üzümlü karışımımız 10-15 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altı kapatılıp ceviz eklenerek tekrardan karıştırılır.

Bolca Hindistan cevizi serpilmiş tepsiye ayvalı üzümlü karışımımız serpilip üstü düzleştirilir. Üstüne tekrardan bolca Hindistan cevizi serpilerek düz bir cisimle hafif hafif karışıma baskı uygulanır. Tepsideki lokum buzluğa kaldırılır ve kesilecek kadar sert olduğunda şeritler ve kareler halinde kesilir. Kesilen bu lokumlar da pudra şekeri ve Hindistan cevizine bulanarak bekletilmeye alınır. Biraz daha kurumaları için lokumları, temiz ve pamuklu bez serpilmiş bir tepsiye dizilip açıkta bekletilir. Birkaç gün boyunca bu şekilde bekletilen ayva lokumu kapalı bir kapta buzdolabında da muhafaza edilebilir. Ayva lokumu bu haliyle serilmiş şekilde bekledikçe daha da lezzet kazanarak tam bir lokum tadını alıyorlar.

Afiyet olsun.
18.01.2024 23:37:56
Ayva Lokumu Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ayva Lokumu Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ayva Lokumu Tarifi"
İyi günler geçenlerde eski Türk tatlılarını araştırırken karşıma ayva lokumu tatlısı çıktı hiç yemedim ve çok merak ediyorum. Çok güzel gözüküyordu hemen yapıp satmak istiyorum. Acaba yapmak çok mu zor? Lütfen bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Burç . 29.08.2018

Ayva Denesi

Ayva denesi, abdestbozan otu da denilen, çayı yapılıp içilebilen bir tür şifalı bitkidir. Gülgillerden olan bu bitki genellikle nemli ortamlarda yetişmektedi...
Devamını Oku

Ayva Yaprağı Çayı

Ayva yaprağı çayı, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle sonbahar aylarında toplanan ayva yaprağı bir demliğe konarak haşlanır ve...
Devamını Oku

Ayva Hangi Bölgede Yetişir

Ayva hangi bölgede yetişir, ayva, gülgiller ailesinden olup bol vitaminli bir bitkidir. Yaprağından, meyvesine, çekirdeğine varıncaya kadar çok faydalıd...
Devamını Oku

Ayva Suyunun Faydaları

Ayva suyunun faydaları, özellikle içerisinde bulunan C vitamini, demir, kalsiyum, protein ve karbonhidratlar gibi içeriklerden ileri gelmektedir. Bu maddeler...
Devamını Oku

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir Mi

Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi, Ayva, pek çok yönüyle sağlığa kritik yararları olan bir meyve. Kuvvetli antioksidan ve antienflamatuvar bileşenler iç...
Devamını Oku

Ayva Çeşitleri

Ayva Çeşitleri, Lezzetiyle dillere destan, yaraları saymakla bitmeyen bir meyvedir ayva. Ayva hakkında bilmediğimiz konu ise nasıl yetiştirildiği. Önemli ola...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Yağı

Ayva Çekirdeği Yağı, Allah öyle bir Allah'tır ki; Gökleri ve yeri yarattı, gökten su indirdi, onunla bize rızık olarak öyle güzel meyveler verdi ki; All...
Devamını Oku

Ayva Çiçeği

Ayva çiçeği, aslında bitkiler arasında çok önemli faydalar sağlayan bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen ayva bitkisinin yaprakları ve özellikle çiç...
Devamını Oku

Hamilelikte Ayva Yemek

Hamilelikte ayva yemek, hamilelik sürecince ne yediğimize dikkat etmeliyiz. Ayvanın yararları hamilelik sürecinde de etkilidir. Hamile bayanın sık sık ayva t...
Devamını Oku

Ayva Tüyü

Ayva Tüyü, kadın vücudunun yanak, bıyık bölgelerinde ince ve sarı olan tüylere genel olarak ayva tüyü adı verilir. Bıyık ve yanaklardaki bu tüyler ile...
Devamını Oku

Ayva Kurusu

Ayva kurusu, Ayva mevsiminde tüketilen soğuk algınlığı ve öksürüğün olduğu dönemlerde sizi zinde tutarak vücudun gücünü arttıran bir meyvedir. İster taze ayv...
Devamını Oku

Ayva Suyu

Ayva Suyu, Terkibinde şeker, pektin, tanin gibi maddeler bulunur, içeriğindeki vitaminler yaşam için çok lüzumludur. Gebeliğin üçüncü ayından başlayarak süre...
Devamını Oku

Ayva Yaprağı

Ayva Yaprağı, Birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkidir. Mayıs ve haziran ayları içerisinde beyaz ve pembe çiçekleri açan orta yükseklikte bir ağaçtır....
Devamını Oku

Ayva Pekmezi

Ayva pekmezi hem lezzetli hem de faydalı bir tatlı türüdür. Hakkında bu kadar bilgiye sahip olsaydınız günün üç öğününde de tüketmeye çalışacağınızdan h...
Devamını Oku

Ayva Kabızlık Yaparmı

Ayva, Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, kabuğundan meyvesine, çekirdeğine ve hatta yaprağına varıncaya kadar şifa deposu olan çok faydalı bir meyvedir....
Devamını Oku

Kırmızı Ayva

Kırmızı Ayva, Sert, küçük çekirdekli mayhoş bir tada sahip meyvedir. Gövdesi kırmızı ve kahverengidir. Kök yapısı derine doğru değil, yüzeyseldir. Dış k...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Faydaları

Ayva Çekirdeği Faydaları, Bin bir derde deva olan Ayva çekirdeği, öyle bir bitkidir ki, yüzü güzelliğin süsü yapan Allah, sağlık sorunları için de evimi...
Devamını Oku

Ayva Çekirdeği Sivilce

Ayva çekirdeği sivilce: oluşumlarına son veren ve cilde faydası ile bilinen bir meyve çekirdeğidir. Ayva çekirdeği içeriğinde yüklü miktarda antioksidan içer...
Devamını Oku

Ayva Sirkesi

Ayva sirkesi, Yorgunluğu alan, cildi dirileştiren, kalp dostu ayvanın sizde sirkesini yapabilirsiniz. Ayva mevsimi gelince sizde ayva sirkesi yaparak saklaya...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ayva Denesi
Ayva Yaprağı Çayı
Ayva Hangi Bölgede Yetişir
Ayva Suyunun Faydaları
Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir Mi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024