Kırmızı Ayva, Sert, küçük çekirdekli mayhoş bir tada sahip meyvedir. Gövdesi kırmızı ve kahverengidir. Kök yapısı derine doğru değil, yüzeyseldir. Dış kabuk rengi önce yeşildir olgunlaştıkça kırmızı olur. Genelde ayvanın sarı renkte olanı bilinir. Kırmızı ayvaya pek az rastlarız. Türkiye'nin her yerinde üretimi yapılabilir; fakat en çok rastlanılan yer Adapazarı'dır.
Gülgiller familyasına dahil bir meyvedir. Ayva içerisinde A ve C vitamini bulunduran sağlıklı bir meyvedir. Ayvayı meyve olarak tüketebildiğimiz gibi reçel ve marmelat da yapılabilir. Kırmızı ayva tatlı olarak da misafirlerimiz için iyi bir seçenektir. Tatlı ikramımızı yaparken kaymak ve cevizle süsleyebilirsiniz.
Kırmızı ayva, elmaya benzerliğiyle de dikkat çeker. Kırmızı ayvayı ilk defa görenler elma zannedebilir. Ayva suyu solunum yollarında meydana gelen astım rahatsızlığının iyileşmesine katkı sağlar. İçerisindeki bol miktarda mineralden dolayı karaciğeri güçlendirir. Ayva çiçeğinden parfüm elde edilir. Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde de anne sütünü arttırır. Ayva yaprağı kaynatılıp içildiği takdirde idrar yolundaki iltihapları temizler. Ayva yaprakları kozmetik ve ilaç sanayisinde de kullanılır. Kış meyvesidir. Soğuk hava şartlarına dayanıklıdır. Ayvanın güzeli büyük ve sert olanıdır. İyice olgunlaşmadan yenilmesini tadı açısından tavsiye edilmez. Sarı ayvada olan tüyler kırmızı ayvada yoktur. Tüylerden rahatsız olan için kırmızı ayva iyi bir seçenektir. Kırmızı ayva sarı ayvaya oranla biraz daha ekşidir.
Çiğ yenilebildiği gibi pişirilerekte yenilebilir. Pişirildiği zaman hoş kokulu, güzel, leziz bir tadı olur. Ayvanın içeriğinde bulunan yüksek pektin metal ile buluşursa metalin içerisindeki zealin maddeyle pektin birleşir ve ayvanın faydasından çok zararını görürüz. Bu sebeple dişleyerek yemekte fayda vardır. Ayva çekirdeklerini ılık suda ağzı açık bir şekilde 1 gün bıraktığımız zaman içerisindeki pektinden dolayı jel kıyamına gelecektir. Bu jeli yüzümüze sürüp 20dk sonra yıkayalım, sivilcelere iyi geldiğini birkaç denemeden sonra göreceksiniz.
Kırmızı ayva faydaları nelerdir?
Kemikleri güçlendirir
Gün boyu zinde kalmamızı sağlar
Baş ağrısına iyi gelir
Sindirim sistemini düzenler
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kilo vermek isteyenlere destek olur
Tokluk hissi verir
Bağırsak hastalıklarından kurtulmaya yardımcı olur
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
20.01.2024 12:42:24
Kırmızı Ayva ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Bu ayvayı ilk gördüğümde bunun genetiği değişmiş dedim. Hem ayva hem armut hem de elma tadı aldım. Dokusu olgun kırmızı elma gibi helvaya benziyor. Tadı armut karışımı ama ayva tadı baskın. Çok lezzetli. Ayva yiyemeyen bunu kesinlikle yer. Çünkü tadı normal ayvadan daha tatlı. Ekşi diyen arkadaş yeşilken yemiş olmalı. Kırmızı iken yiyin. Taa ki yapraklarını görene kadar ayva olduğuna inanmadım. Ikram eden kişi bahçedeki üzerinde meyveleri hala duran ağacı gösterdiğinde ağacın ayva ağacı olduğuna kanaat getirdim. Ays . 08.11.2017
Mehmet Akif : Tüysüz olması ve renginin elma ile armutla karıştırılması sebebiyle kolay ayırt edilemiyor maalesef kırmızı ayva. Ancak dediğiniz gibi yapraklarına dikkatli bir şekilde baktığınızda anlayabilirsiniz. 04.10.2018 21:07:37
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024