{ "title": "Vişneli Ayva Tatlısı", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/visneli-ayva-tatlisi.jpg", "date": "22.01.2024 00:36:18", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Vişneli Ayva Tatlısı; Vişne meyvesinin Latince ismi Prunus Cerasusdir. Gilerer Latince Rosaceae ailesinden gelen görüntü olarak kiraza benzeyen tadı aynı kirazı andıran ancak kirazdan daha mayhoş ve daha ekşi olan bir meyve türüdür. Vişne meyvesinin çeşitli birçok kaynakta Ana vatanı olarak Kuzey Anadolu ve Hazar Denizinde kalan kısım olarak kabul edilir. Vişnenin botanik alandaki ismi ise P. Cerasus olan bu meyvenin bugün ise Giresun bölgesinden geldiği bilinir. Kiraz ve vişnenin arasında çok ciddi anlamda farklılık yoktur. Vişne ağacının yaprak kısımları ise kiraz ağacının yapraklarına göre daha da küçüktür. Dalları ise kiraz ağacına göre daha yaygın ve daha sıktır. Vişne meyvesi günümüzde İran'ın kuzeyinden Türkmenistan'ın arasında yer alan bölgede çıkar oradan da Avrupa'ya kadar yayıldığı bilinir. Vişne ağacının Anayurdu Anadolu ile Balkanlar olan vişne ağacı iki, yedi metreye civarında uzunluğu olabilir. Tahmin edilenin tam aksine dört yaşından itibaren meyve verebilen kiraz ağacı kırk, elli sene kadar yaşar ve meyve verir. Bu harika meyveden bahsettikten sonra şimdi de bu meyveyi kullanarak oldukça hafif, lezzetli bir tatlı yapacağız.

Vişneli Ayva Tatlısı İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Süslemek için
Vişneli Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Hem oldukça hafif, lezzetli ve meyveli bu tatlıyı yapmak için öncelikle ayvaları iyice yıkayın. Kabuklarını soyun pişireceğiniz tencerenin en altına ayvaların kabuklarını bir kat olacak şekilde dizin. Ayvaların çekirdek kısımlarını çıkarın çekirdeklerini de tencere içine serpiştirin. Daha sonra vişneleri de ilave edin. Ayvaları yıkayıp hepsini de soyduktan sonra hiç bekletmeden limonlu su ile iyice ovun. Bu işlemi de yaptıktan sonra ayvaların oyuk olan kısımları üstte olacak şekilde tencerenin içine dizin. Daha sonra ayvaların üstüne karanfil, toz şeker ve suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra kısık ateş üzerinde yaklaşık bir buçuk, iki saat civarında kontrol ederek pişirin. Ayvalar ve vişnelerin piştiğinden emin olduktan sonra hiç bekletmeden servis tabağı içine alarak üstüne kalan suyu da ekleyin. Suyu ayvanın çekirdeklerinden dolayı koyu bir kıvam alıyor. Hatta biraz bekledikten sonra jöle kıvamına geliyor. Eğer suyunu buzdolabında bekletir iseniz daha da katılaşır kahvaltılarda kaymak ile yiyebilirsiniz. Çünkü reçel gibi oluyor. Vişneli ayva tatlısı hazır. Dolapta beklettikten sonra soğuk olarak kaymak ve üstüne ceviz, fındık, fıstık, badem vesaire servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }