{ "title": "Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir Mi", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/seker-hastalari-ayva-yiyebilir-mi.jpg", "date": "23.01.2024 06:36:56", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Şeker Hastaları Ayva Yiyebilir mi, Ayva, pek çok yönüyle sağlığa kritik yararları olan bir meyve. Kuvvetli antioksidan ve antienflamatuvar bileşenler içeren ayvanın faydalı olduğu hastalıklara misal sunmak gerekirse ayvanın gribe yararı ve ayvanın kansere yararı en fazla olanlardır. Özellikle ayvanın zayıflamaya yararları, obezitenin ve kalp ve damar hastalıklarının topluluk sıhhatini tehdit ettiği son zamanlarda insanlara umut vaat edebilecek nitelikte. Fakat her meyve amaçlı geçerli durumda olan bir sıkıntı var ki çağdaş yaşamın yaygın hastalıklarından birisi ile alakalı.

Toplumda çok yaygın duruma iştirak eden bir rahatsızlık diyabet. İnsanlar şunu soruyor:

Şeker hastaları ayva yiyebilir mi?

Açıkça ifade etmek gerekir ki bunun için gerçek yanıtı verebilecek durumda olan doktorunuzdur. Şeker hastaları ne yiyecekleri ile ilgili doktora danışmalıdır ve bunun için ayva dahildir. Şeker rahatsızlığı gerek kişilerin hayat kalitesini düşürmesi gerek meydana geldiği diğer komplikasyon amacıyla çok uyarı edilmesi gerekli durumda olan bir rahatsızlıktır. Metabolik bir rahatsızlık durumda olan şeker rahatsızlığı başka bir deyişle diyabet, kronik izler başka bir deyişle kolaylıkla iyileşmez ve yaşam boyu iyileştirme gerektirir. Şeker rahatsızlığı rehabilitasyonunun ciddi bir unsuru beslenmede son derece dikkatli olmak ve metabolizmanın fazladan bozulmasının önüne geçmek amaçlı kan şekerini süratle yükseltmek gıdalardan uzak durmak gerekir. Çünkü şeker hastalığının meydana çıkışı ve ilerlemesi, zaten, kan şekerinde çabuk yükselmesine neden olan gıdaların tüketilmesi ile alakalıdır. Bir gıdanın kan şekerini çabuk yükseltip yükseltmediği glisemik indeks dediğimiz birim ile ölçülür. Bir meyve, sebze veya rastgele bir yiyeceğin glisemik indeksi ne civarı yüksek ise o yiyecek şeker hastalarına o civarı zararlıdır. Ekmek ve pirinç benzeri şekeri uçuran gıdalar glisemik indeksi 70-80 civarıdır. Aşağı yukarı ve tatlı meyvelerin glisemik indeksi tahmini 50-60 olabilir. Şekeri en az durumda olan gıdalar da dahi glisemik indeks 30'un altına inmez. Şeker hastaları ayva yiyebilir mi derseniz ayvanın glisemik indeksi de 30'dur. Bu ayvayı diyabet tarafından hemen hemen hiçbir zararı olmayan bir meyve yapmaktadır.

Ayvanın şekeri yükseltmemesi bu meyvesi diyabet hastaları amaçlı ciddi bir gıda haline getirmektedir. Nedeni ise diyabet hastaları meyve yemekten uzak dururken vitamin ve diğer yararlı bileşiklerden yoksun kalabilirler. Ayva ile bu sıkıntı giderilebilir. Ayvanın besin değeri yüksek olup pek çok da koruma amaçlı naturel maddeler içeren ki şunlar hastalıklarla uğraş etmekten kolesterolü düşürmeye pek çok işe yaramaktadır. Ayvanın mideye yararları da vardır. Dahası birtakım araştırmalar ayvanın şeker hastalarında meydana çıkan uzuv bozukluklarına karşın sığınma da sağlayabileceğini göstermiştir. Bu vaziyette ayva ile ilgili doktorunuzdan daha çok haber istemeniz yerinde olacaktır. Pek çok meyve suyu, bilhassa konsantreden yapılanların glisemik endeksi yüksektir ve asgari biçimde tüketilmelidir.

Şeker hastalığında ne kadar meyve yenebilir?

Şeker hastası bireylerin dikkatli olmaları gereken en ciddi şey, uyumlu porsiyonlar ile yemekleri yemesidir. Meyve yerken de bu geçerlidir. Pek çok profesyonel uzman, 15 gramdan fazla karbonhidrat bulundurmayan porsiyonların tüketebileceğini söyler. Bu 1/2 muz, bir avuç frambuaz ya da 2 kaşık kuru üzüm eder.

Şeker hastaları ayva yiyebilir mi?

Şeker hastaları az bir süre dilimi içerisinde çok fazla ayva tüketmemelidir, meyve tüketimini zaman içerisine yayılı bir biçimde, tespit edecek süre aralıklarıyla olmalıdır. Bir seferde çok büyük tatlı meyve kullanımı insüline bağlı şeker hastaları amaçlı sıkıntılı duruma gelebilir.
" } ] }