{ "title": "Ayva", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva.gif", "date": "19.01.2024 08:58:13", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "Ayva, ülkemizde bol miktarda yetişen, sarı renkli, tüylü, sert bir meyvedir. Çok eski dönemlerden beri birçok şekilde kullanıldığı bilinmektedir. Ayva, yaprağı, çekirdeği, çiçeği ve hatta tohumları da tıpkı ayva gibi sağlığa yararlıdır ve tüketilebilir. Kış aylarında kolaylıkla ve uygun fiyata temin edilebilir. Türkiye Ayva üretimi konusuna önde gelen ülkelerdendir. Tıpta ilaç yapımında, boya sanayinde, kozmetik ürünlerde kullanılan ayvanın kullanım alanları oldukça yaygındır. İçerdiği vitamin ve mineraller yönünden gayet zengin olan ayva; potasyum, demir, bakır gibi minerallerin yanında; protein, şeker, organik asit, B2, C ve A vitaminlerini de içinde barındırır.

Ayvadan Neler Yapılabilir? Nasıl Tüketilir?

Ayvanın çiğ olarak tüketilmesi dışında; meyvenin reçeli, kompostosu, şurubu yapılabilir. Reçel yapılırken içine, ayvanın çekirdeğini de koymak, reçelin tadı, rengi ve kokusu konusunda artı katacaktır. Ayva külde veya tereyağında pişirilerek tüketilebilir. Ayva yaprağı çay gibi demlenir, çiçeği kaynatılarak içilebilir. Ayva çekirdekleri ayva yendikten sonra atılmaz soğuk suda bekletilerek cilt maskesi hazırlanır.

Peki Ayvanın Yararları Neler?
Bir de gerçeklik payı var mıdır bilinmez ama hamilelikte ayva yenildiğinde bebeğin gamzeli olacağına dair yaygın bir kanı vardır. Ayrıca yine hamilelikte ayva yenilirse bebek akıllı ve zeki olur.

Ayvanın Zararları Var mıdır?
" } ] }