{ "title": "Ayva Yemekleri", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-yemekleri.gif", "date": "19.01.2024 10:59:14", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Ayva Yemekleri, ayva yemeklerine geçmeden önce sağlığımız için ilk sırada kalp hastalıkları olmak üzere, kansızlık şikâyetleri, üst solunum yolu rahatsızlıkları, gastrid, mesane yolu ve hemoroid hastalıklarına karşı iyi gelmesinin yanı sıra ses kısıklığını ve susuzluğu önler. İçeriğinde tanen ve şeker gibi maddeler barındırmaktadır. Oldukça vitaminli ve sağlıklı bir meyve olan ayva ishalinde en iyi ilacıdır. Mükemmel bir aroma ve kokuya sahip olan ayva meyve şeklinde tüketilmesinin yanı sıra pişirilerek yemek şeklinde de tüketilir.

Ayvalı Tas Kebabı

Ayvalı Tas Kebabı İçin Gerekli Malzemeleri
Ayvalı Tas Kebabı Nasıl Yapılır?

Ayvalı tas kebabı hazırlamaya ilk olarak 2 su bardağı pilavlık pirincimizi ayıkladıktan sonra tuzlu sıcak suyun içine alarak yarım saat kadar bekleterek başlayalım. Ardından tas kebabı hazırlamak için uygun düz bir kabın içine kuşbaşı doğranmış kuzu etini yerleştirelim. Ardından 2 adet ayvayı bol suda yıkayalım ve küçük küpler şeklinde doğradıktan sonra etlerin üzerine yerleştirelim. Ayvaların üzerine 1 kahve kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz serpiştirerek düz kabı geniş kapaklı bir teflon tencereye ters çevirelim ve yuvarlak kabı ağırlık yapması için tencerenin üzerinde bırakarak tencereyi ocağa koyup yarım saat kadar kısık ateşte pişirelim.

Yarım saatin sonunda tencerenin üzerindeki kabı almadan kabın kenarlarına ıslama suyu süzdürülerek birkaç su yıkayıp süzdürülmüş pirinçleri yerleştirelim. Pirinçlerin üzerine 2 çorba kaşığı tereyağını küçük parçalar şeklinde koyarak yeteri kadar tuz serpiştirelim. Daha sonra pirinçlerin üzerine 3,5 4 su bardağı kadar sıcak su ilave ederek kısık ateşte pirinçler eklenen suyu çekinceye kadar pişirip tas kebabını ocaktan alalım. Hazır hale gelen tas kebabını tencereden ters çevirip üzerindeki yuvarlak kabın üstene çıkarttıktan sonra sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Etli Ayva Yemeği

Etli Ayva Yemeği İçin Gerekli Malzemeleri
Etli Ayva Yemeği Nasıl Yapılır?

Etli ayva yemeği hazırlamaya ilk olarak uygun bir tencereye yarım kg kuşbaşı doğranmış koyun etini ilave edip tencereyi ocağa koyarak etler kendi bıraktıkları suyu çekene kadar kavuralım. Kavrulmakta olan etlerin üzerine 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik doğrayıp ilave ederek soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım. Pembeleşen soğanların üzerine kabukları soyularak küp şeklinde doğrayarak ilave edelim. Domatesler diriliklerini kaybetmeye başlayınca üzerine birer biber aralıklı olarak 3 su bardağı sıcak su ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Daha sonra bol suda yıkandıktan sonra çekirdeklerini çıkartarak ayvaları bir parmak kalınlığında dilimler şeklinde doğrayarak pişerek yumuşayan etlerin üzerine yerleştirelim ve üzerine 1 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave edip tencerenin kapağını kapatalım. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus tencerede suyun azalmaması tenceredeki su azaldıkça üzerine sıcak su ilave ederek yemeğimizi ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Pişerek hazır hale gelen ayvalı et yemeğimizi servis tabağına alarak bulgur pilavı eşliğinde servis yapalım.

Afiyet olsun.

. Ayvalı Bulgur Pilavı

Ayvalı Bulgur Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Ayvalı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Ayvalı bulgur pilavı hazırlığımıza ilk olarak 1 adet ayvayı bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra 1 parmak kalınlığında dilimleyerek doğrayalım. Pilav tenceremizde 1,5 çorba kaşığı tereyağını erittikten sonra üzerine 1 adet kuru soğanı rendeleyerek pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine 1 çorba kaşığı dolmalık fıstığı ekleyerek kavuralım ve yarım çay kaşığı safranı ilave edelim. Ardından tencereye 1,5 su bardağı kadar sıcak su ekleyelim ve su kaynadıktan sonra üzerine dilimlenmiş ayvaları, 1 su bardağı pilavlık bulgur ve yeteri kadar tuz ilave ederek ayva ile bulgur yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika pişirerek sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }