{ "title": "Ayva Yaprağı", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-yapragi.jpg", "date": "20.01.2024 08:45:20", "author": "Enginalp", "article": [ { "article": "
Ayva Yaprağı, Birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkidir. Mayıs ve haziran ayları içerisinde beyaz ve pembe çiçekleri açan orta yükseklikte bir ağaçtır. Bazen yabani olanlarını da görmek mümkündür. Bu ağacın gövdesi, odunumsu ve çok dallıdır. Yaprakları ise üst yüzeyi koyu yeşil renkli ve alt yüzleri de oldukça tüylü ve gri renklidir. Çiçekleri dalların üzerine tane tane düşer ve sapsızdır. Meyvesi, limondan büyük sarı renkli tüylü mayhoş dolusu renkte ufak çekirdekli bir meyvedir. Vitamini boldur. Yöresel yemeklerdeki dengeli besleyici öğeler arasında olan ayva ağaçları canlandığında, yeni çıkmış minicik yaprakları ile bu geleneksel lezzetiyle kuşaktan kuşağa gelen, kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan ayva, çiğ olarak tüketildiği gibi, tatlı ve kompostosu yapılarak da tüketilebiliyor. Sağlıklı kuşaklar yetişsin diye ayva yenilebildiği gibi, cilt yaraları, yanıkları ve göz iltihabı için merhemi de yapılarak kullanılabilir. Birçok sağlık nedenlerinin görülmesini engelleyen, var olan sağlık problemlerinde de olumlu etkilere sahip olan ayva, suyunun da içilmesi öneriliyor. Böylece ayva yaprağının faydalarındaki mucizevi etkisi ve sağlığa olan etkilerini okuyalım.

Ayva Yaprağı Tarihçesi; İnanılışlara göre, ayva yiyen hamile kadınlarda çocuğunun güzel olmasına vesile olurmuş. Eski Yunanda gelenek ve göreneklere göre düğünlerde gelin ile damat, evliliklerinde ahenkli ve mutluluk olması için ayva yedirilirmiş. Bu adet ortaçağ dönemine kadar yayılmıştır.

Ayva Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Susuzluk; Ayva soğutucu ve kurutucu özelliklere sahiptir. Susuzluğu giderir, serinletir.

Anjin; Ayva yenilebilir veya ayva çekirdeği ile elma çekirdeği ezilip suda kaynatılır, balla tatlandırılıp günde 2-3 çay bardağı içilir. Yine aynı su ile günde 2-3 defa boğaz gargarası yapılırsa, boğaz iltihabı ve gırtlak iltihabına çok faydalıdır.

Öksürük; Ayva çekirdeği ile elma çekirdeği bunları beraber balla macun yapılır ya da su ile kaynatılırsa, nöbet şekeri ile tatlandırılıp içilirse öksürüğü keser. Ayva suyu da içilirse öksürüğü keser.

Gastrit; Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeri ile tatlandırılıp içilmeye devam edilirse gastriti iyileştirir.

Mesane yolu iltihabı; Ayva çekirdeği kaynatılıp nöbet şekeri ile kaynatılırsa idrar yollarındaki iltihabı iyileştirir. Aç karnına içilmelidir.

Kırışıklıklar; Ayva çekirdeği ezilip misli kadar su ile karıştırılıp 2-3 gün bekletilir sonra süzülüp, balla krem yapılır ya da sade olarak cilde sürülürse kırışıklıkları yok eder.

Çatlaklar; Ayva çekirdeği kırışıklıklar tarifi üzerine yapılıp el, dudak ve meme ucunda olan sızılı çatlaklara sürülürse iyileştirir.

Beyaz akıntı; Ayva yaprağı demlenip aç karnına içilir ve haricen yıkanır. Kadınlarda görülen beyaz akıntı ayva yaprağı ile giderilir.

Yanık; Ayva çekirdeği misli kadar suda bekletilip süzülür, balla krem yapılıp yanık üzerine sürülür.

Basur (Hemoroid); Ayva çekirdeği misli kadar suda bekletilip süzülür, krem yapılıp basura sürülürse faydası görülür.

Yatıştırıcı banyo; Ayva yaprakları kaynatılıp banyo yapılırsa sinirleri yatıştırır.

Kansızlık; Ayva suyu üzüm hoşafı ile içilmeye devam edilirse, güzel kan yapar.

Hamile kadınlar; Ayva suyunu üzüm hoşafı ile içmeye devam ederse, kan deveranı dengeli olur, çocuk güler yüzlü olur.

Kanamayı durdurur; Ayva meyvesinin üzerindeki kıllar kanayan yere konursa kanamayı durdurur.

Kalp; Ayva suyu, hoşafı, reçeli, marmelatı, çekirdeği ve çiğ yemek kalp hastalarının vazgeçilmez gıdasıdır.

Ağız kokusu ve ter; Ayva yemek ağız kokusunu güzelleştirir, terlemeyi durdurur.

Kusmayı önler; Ayva yenirse kusmayı önler.

Det kanamasına; Bayanların özel günlerde çektikleri ağrıyı anında keser. Ayva suyu aşırı âdet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser.

Ayva Yaprağı Çayı Kullanım Tavsiyesi; 1 su bardağına, 6 gr yaprak konur, 10-15 dakika kaynatılır, günde birkaç çay bardağı ile içilir.
" } ] }