{ "title": "Ayva Turşusu", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-tursusu.gif", "date": "19.01.2024 10:58:47", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Ayva Turşusu, sonbaharda hazırlanan ve kış ilkbahar aylarında tüketilen bir turşu türüdür. Hazırlık aşaması diğer turşu çeşitlerinden farksızdır. Besin değeri çok yüksek olan bu turşunun kalorisi çok azdır. Turşu yemeyi sevenlere farklı bir alternatif olabilir. İçerisinde kullanılan malzemelerden dolayı vitamin açısından zengindir. Ayvanın ve dolayısıyla ayva turşusunun vücuda çok sayıda faydaları vardır. Bu faydalardan en öne çıkanları ise şöyle sıralanabilir. Ayva tam anlamı ile kalp dostudur. Kalpteki çarpıntı problemini giderir.

Vücudun her yerinde ayrı bir düzen sağlar. Damar sertliği problemine iyi gelen bir meyvedir. Çocuklarda vücut gelişimine iyi gelir. Karaciğer tembelliğini giderir. Ağız kokusunu alır ve hazmı kolaylaştırır. Yüksek tansiyon problemini çözer ve tansiyonu düşürür. Günün yorgunluğunu alır ve enerji verir. Yine bu harika meyvenin suyu burna çekildiğinde burun kanamasını engeller. Kış mevsiminde içilen bitki çaylarına ayva kabuğu ve dilimleri eklenirse yine çok faydalı bir içecek elde edilir. Mide bulantısına çözüm olabilir. Ruhsal bunalıma ve bitkinlik hissine iyi gelir. Ağır içerisinde oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır. Grip ve soğuk algınlıklarına birebirdir.

Ayva turşusu için malzemeler
Ayva Turşusu Nasıl Yapılır?

Turşu yapımına geçmeden önce listede vermiş olduğumuz cam kavanozu önce sıcak su ile iyice yıkayıp, sonrasında soğuk su ile durulayalım. Derin bir tencerenin içerisine su koyalım ve su kaynayana kadar diğer çalışmalara devam edelim. Ayvaları bol su ile iyide yıkayalım. Temizlemiş olduğumuz ayvaları arzuya göre şekilli dilimleyelim. Ayvanın içerisinden çıkan çekirdekleri kaynama aşamasında olan suyun içerisine atalım. Böylece bol vitamin gizlenmiş olan çekirdekler israf olmamış olacaktır. Su tamamen kaynadığında dilimlediğimiz ayvaları tencereye koyalım ve iki dakika pişirelim. Bu süre aşılmamalıdır. Aksi takdirde ayvalar iyice pişer turşu başarısız olur.

Hafif haşlamış olduğumuz ayvaları süzelim ve soğuması için bekletelim. Diğer yandan sarımsakları soyalım. Kavanoza ilk olarak sarımsakları atalım. Ardından bir sıra ayva bir sıra kereviz yaprağı olacak şekilde kavanozu dolduralım. Malzemenin geriye kalan kısmı olan üzüm ve maydanozu da kavanozun en üst kısmına gelecek şekilde yerleştirelim. Sıvı malzemeyi karıştıracak hacme sahip cam kâsenin içerisine şeker, tuz, su ve sirkeyi koyup, tuz kaybolana kadar iyice karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz su karışımını kavanoza dökmeden koyalım. Suyu doldurduğumuz kavanozu sağa sola iyice sallayalım. Bu sayede tuzlu ve sirkeli karışım her yere ulaşacaktır.

Bu işlemin sonunda kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatalım. Turşunun bütün aşamaları başarı ile tatlanmıştır. Turşunun olma süresi saklandığı ortamın sıcaklığı ile doğru oranda ilerler. Eğer turşu hemen olsun tüketmeye başlayalım diyorsanız oda sıcaklığında bekletir. Kış turşusu olsun diyenler serin ortamda bekletmeniz halinde geç olur ve yaza kadar dayanır. Oda sıcaklığında olma süresi 20 gündür. Serin ortamda olma süresi 40 güne yakın bir süredir. Ayva turşusu hazırdır.
Afiyet olsun
" } ] }