{ "title": "Ayva Şurubu", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-surubu(1).jpg", "date": "20.01.2024 06:34:56", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Ayva Şurubu, Gülgil familyasından olan ayva özellikle sonbahar mevsimin en kıymetli olan meyvelerinden birisidir. Ayva içinde bol miktarda vitamin barındıran içinde şeker, tanin, pektin ve çok zengin bir lif kaynağı olan meyvedir. Çok yüksek besin bir değerine sahip ayva genellikle her bölgede yetiştirme açısından oldukça uygun olan meyvedir. Ayva sarı renkli ve farklı bir tada sahiptir. Ayva suyu hazırlanarak içilir ise kişinin idrar sıkıntısına iyi gelerek idrar arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca emziren annelerin göğüslerinde meydana gelen ağrıların kesilmesinde yararlıdır. Ayva hem şurup olarak hem de yendiği zaman oldukça faydalıdır, bunun için ayvanın insanlara çok faydası vardır. Özellikle ayva şurubu ishal durumunu engellemede çok faydalıdır, aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirir hem mide hem de bağırsaklarda mevcut olan mikroplardan koruyarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayva mevsiminde mutlaka en fazla tüketilmesi gereken meyvelerin başında gelmektedir. Ayva şurubu oldukça kıymetli ve faydalı bir meyve olduğu için Osmanlı mutfağında en çok kullanılan meyvedir. Ayva şurup dışında reçel, meyve sularında, tatlılarda, marmelat olarak, puding ve jöle olarak en sık olarak tüketilen meyvedir.

Ayva Şurubu İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Ayva Şurubu Nasıl Yapılır?

Ayva şurubunu hazırlamaya başlarken öncelikle ayvalar iyice yıkanır. Daha sonra yıkadığımız ayvaların kabuklarını soyalım ve dört parçaya bölelim. Dörde böldüğünüz ayvaları küçük olacak şekilde doğrayın ve şurubu hazırlayacağımız tencerenin içerisine koyalım. Ayvaların üzerine 100 gram şekeri, limonun suyunu ve limon parçalarını ilave edelim. En son tencerenin içerisine suyunu ekleyelim ve kaynaması için bırakalım. Kaynamış olan ayva şurubunun altını kapatalım ve ayvaların yumuşamasını bekleyelim. Kaynamış suyun içerisinde bekletilen ayvalar yaklaşık olarak 45 dakikadan sonra istenilen kıvamda yumuşar. Ardında yumuşamış olan ayvalar tülbent ya da bir süzgeç yardımı ile başka bir kabın içerisine süzülerek alınır. Daha sonra kalan 400 gram şekerin içerisine şeker eklendikten sonra kaynatılır ve şerbet kıvamına getirilir. Önceden hazırlamış olduğumuz ayva şurubu şerbet ile birleştirilir ve temiz cam kavanozun içine konarak soğuması için bir kenara kaldırılır. Ayva şurubunu serin ve kuru yerde muhafaza ederseniz altı ay bozulmadan kalabilir. Ayrıca isteğe göre ayva şurubunun içerisine balda ekleyebilirsiniz. Özellikle ayva şurubu yapmak için mümkünse ekşi ayvalar seçilmelidir. Hatta ayva şurubunun içerisine kakaola, mesteki safran ve zencefil eklendiği zaman ayva şurubu oldukça lezzetli oluyor. Ayva şurubu iyice soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }