{ "title": "Ayva Şurubu", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-surubu(1).jpg", "date": "20.01.2024 06:34:56", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Ayva Şurubu, Gülgil familyasından olan ayva özellikle sonbahar mevsimin en kıymetli olan meyvelerinden birisidir. Ayva içinde bol miktarda vitamin barındıran içinde şeker, tanin, pektin ve çok zengin bir lif kaynağı olan meyvedir. Çok yüksek besin bir değerine sahip ayva genellikle her bölgede yetiştirme açısından oldukça uygun olan meyvedir. Ayva sarı renkli ve farklı bir tada sahiptir. Ayva suyu hazırlanarak içilir ise kişinin idrar sıkıntısına iyi gelerek idrar arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca emziren annelerin göğüslerinde meydana gelen ağrıların kesilmesinde yararlıdır. Ayva hem şurup olarak hem de yendiği zaman oldukça faydalıdır, bunun için ayvanın insanlara çok faydası vardır. Özellikle ayva şurubu ishal durumunu engellemede çok faydalıdır, aynı zamanda sindirim sistemini güçlendirir hem mide hem de bağırsaklarda mevcut olan mikroplardan koruyarak hazımsızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayva mevsiminde mutlaka en fazla tüketilmesi gereken meyvelerin başında gelmektedir. Ayva şurubu oldukça kıymetli ve faydalı bir meyve olduğu için Osmanlı mutfağında en çok kullanılan meyvedir. Ayva şurup dışında reçel, meyve sularında, tatlılarda, marmelat olarak, puding ve jöle olarak en sık olarak tüketilen meyvedir.