{ "title": "Ayva Kurusu", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-kurusu.jpg", "date": "19.01.2024 07:49:16", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Ayva kurusu, Ayva mevsiminde tüketilen soğuk algınlığı ve öksürüğün olduğu dönemlerde sizi zinde tutarak vücudun gücünü arttıran bir meyvedir. İster taze ayva isterseniz ayva kurusu tüketmenizi tavsiye ederiz. Taze halini her dönem bulmanız mümkün olmadığı için ayva kurusu yaparak her dönem elimizin altında bulundurabiliriz. Her an mevsiminde toplanarak doğal ortamlarda kurutarak ayva kurusu istediğiniz anda tüketeceğiniz bir yiyecektir. Sizinle ayva kurusu tarifi paylaşalım.

Ayva kurusu nasıl yapılır?

Ayvaları soğuk suyla yıkayınız soğuk suyla yıkamanın sebebi güneşe deyince ayvaların kararmaması içindir. Ayvaların kabuklarını soymadan kurutmanız da fayda vardır. Kabuklarında bulunan lif oranını azaltmamış olursunuz. Ayva sert bir meyve olduğu için doğrarken elinizi kesmemeye özen gösterin. Ayvaları arzuya göre yuvarlak yuvarlak ya da elma dilim şeklinde doğrayın. Temiz bir alana serdiğiniz örtünün üzerine dilimlediğiniz ayvaları serin. Ayvaları sererken üst üste gelmemelerine dikkat edin. Üst üste gelen ayvalar birbirine yapışıp yeterince kurutulamazlar. Eğer kısa bir sürede sonuç almak istiyorsanız örtünün altına kasa koyabilir çamaşır teli koyabilir. Örtüyü yerden yükseltebilirsiniz. Alttan hava alan ayvalar daha hızlı kurur. Ara ara ayvaları karıştırarak tamamen kurumasını sağlayınız. Ayva kurusunun bez torbalarda veya cam kavanozlarda serin ve kuru bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Ayva kurusu çayın yanında çerez gibi tüketilebilen bir yiyecektir. Arzuya göre komposto yapabilir veya yemeklerinize aroma katabilirsiniz. Sizde mevsiminde ayvaları satın alıp ev ortamında ayva kurusu yapabilirsiniz.
" } ] }