Ayva kompostosu; ayva meyvesinin kabukları, et kısmı ve iç kısmı kullanılarak elde edilen, yapımı klasik komposto tarifleriyle bire bir aynı olan güzel tatlılardan biridir. Kompostolar; özellikle bir meyvenin çok sevilmesi halinde çok daha lezzetli gelmektedir. Bu yüzden; en sevdiği meyve ayva olan kişilerin ayva kompostosunu mutlaka denemesi gereklidir. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım ayva kompostosu tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Ayva kompostosu için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet limonun suyu
1 kilo ayva
2 su bardağı şeker
Ayva kompostosu tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra ayva kompostosu tarifine başlanabilir. Her komposto tarifinde olduğu gibi ayva kompostosunda da temel malzemeler şekerle beraber pişirilerek uygun hale sokulacak ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin ayva kompostosu tarifi için uygun hale sokulması gereklidir. Malum; tüm komposto tarifleri meyvelerin et kısmı kullanılarak yapıldığı için ve kabuklar ile iç kısımlar sos niteliğinde olduğu için; ayva kompostosunda da ayvaların öncesinden çöplerinden ayıklanması, yıkanıp kabuklarının soyulması ve içteki sert kısmının da temizlenmesi gereklidir. Daha sonra ayvalar çok küçük olmamak kaydıyla istenen şekilde dilimlenir, böylece ayva kompostosuna hazır hale getirilmiş olur. Ayrıca uygun derinlikte bir tencerenin de şimdiden hazır edilmesi ileride kolaylık sağlayacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ayva kompostosu tarifinin ilk adımı uygulanır. Öncesinde ayarlanan tencereye yeterli miktarda ılık su konur (5 su bardağı kadar) ve içine ayvanın ayıklanan kabukları ile içindeki sert kısmı dökülerek ocakta kaynatılır. Ayvanın bu kısımları; ayva kompostosuna ayrı bir lezzet katacaktır. Su kaynayıp fokurdamaya başlayınca tencere ocaktan alınır ve bir süzgeç yardımıyla ayva kabukları ve ayva içleri sıcak sudan süzülür.
Ayva kompostosu tarifinin bu adımında ise kalan kısımlar da haşlama işlemine tabi tutulacaktır. Bunun için; aynı tencereye veya farklı bir tencereye tekrar ılık su katılır. Fokurdamasına yakın ayvanın dilimlenmiş olan et kısımları tencereye atılır ve 2-3 dakika kadar tek başına haşlanır. Bu; ayva kompostosuna ayva tadının daha iyi sinmesini sağlayacaktır. Yeterince beklendikten sonra ayvaların kabuk ve iç kısımları da tencereye atılır; bir süre de bunlarla birlikte haşlama işlemi yapılır. Hemen hemen aynı süre beklendikten sonra ayva kompostosunun limon suyu da bu aşamada eklenebilir.
Artık ayva kompostosunun temel kısmı hazırlanmış; geriye şeker tadının verilmesi ve birkaç küçük işlem kalmıştır. Buna göre; 2 su bardağı şeker, ayva kompostosunun bulunduğu tencereye boca edilir ve haşlama işlemine devam edilir. Burada; şekerin iyice sinmesi ve ayva kompostusunun istenen tatlı kıvamında olması için sürekli karıştırma yapılması önemlidir. Şekerin istendiği gibi hazırlanmaması; ayva kompostosunun tadını ciddi şekilde bozacaktır.
Yeterince haşlandıktan sonra ocak kapatılır ve ayva kompostosu tencerenin kapağı da kapalı bir şekilde dinlendirilir. Bu dinlenme işlemi sırasında malzemeler birbirine iyice karışacak; kapalı ortamda oldukları için de tatları daha iyi özleşecektir.
Yeterli bir süre beklendikten sonra ayva kompostosu servis kaselerine konur ve servis edilir.
Ayva kompostosu tarifi tamamlanmıştır ve servise hazırdır, afiyet olsun.