{ "title": "Ayva Kaç Kalori?", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 00:32:48", "author": "Yeldan", "article": [ { "article": "
Ayva Kaç Kalori, Belki de sarı rengiyle bize sonbaharı ve hüznü anımsatan ama çiği ve pişmiş sevilerek tüketilen ayva, meyvesini veren Ayva ağacı Gülgiller'dendir. Sonbaharda olgulaşan meyvesi elma ve armudu andırır. Ancak daha iri sarı renkli olan çeşidine göre sert veya gevrek etli, buruk tatlı ve hoş kokuludur. Yumuşak çekirdeklerinin sayısı 20-40 arasında değişir. Ayva meyvesinin çeşitleri armut ve elmaya göre çok azdır. Bunun nedeni ayva çeşitleri üzerinde geniş ıslah çalışmalarının yapılmamış olmasıdır. Ayva çeşitleri arasında en önemlileri ise ekmek ayvası, şeker (Gevrek) ayvası, limon ayvası, tekkeş ayvası ile bardak ayyaşıdır. Ayva taze olarak veya külde pişirilerek yenildiği gibi etli yemeği, tatlısı, reçeli, marmeladı ve kompostosu yapılarak da tüketilir. Ayva buzdolaplarında hiç bozulmadan üç ay süreyle saklanabilir. Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde annelerin sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir. Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır. Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ayva çiçeği veya yaprakları kaynatılıp içilebilir. Ayrıca uykusuzluk sorununuz varsa yine aynı şekilde ayva çiçeğini ve yapraklarını aynı çay gibi demleyip içebilirsiniz. Ayvanın içindeki şeker oranı düşüktür. Bu yüzden şeker hastaları rahatlıkla ayva tüketebilirler.

Yüksek lif oranıyla tok tutucu bir meyve olan, 100 gram ayva 60 kaloridir. 1 adet ayva yenildiğinde 60 kalori almış olunacaktır. Kilo vermek için diyet listesine gönül rahatlığıyla eklenebilecek ayva, az sulu yüksek lifli olmasından dolayı çiğnenmesi ve yutulması zor bir meyvedir. Bu nedenle sindirimi de nispeten zordur, bu durum sindirim sürecinde de kalori harcanmasına neden olduğundan dolayı 1 adet ayva 60 kalori olsa bunun tamamı kalori olarak kullanılamaz. Yani zayıflama sürecinde yardımcı meyvelerden biri olan ayva olarak düşünülebilir. Ayva aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı olur, tansiyonu düşürür, karaciğere destek olur ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır. 100 gram ayva, günlük demir ihtiyacının %4'ünü, C vitamini ihtiyacının %25'ini, %6'sını, fosfor ihtiyacının %2'sini ve bakır ihtiyacının %6'sını karşılar. Antioksidan yönünden zengin olan ayva kansere karşı korunmak için tüketilmesi gereken meyveler arasında gösterilmektedir. Ayrıca yüksek C vitamini içeriğinin özellikle sigara ve alkol kullananlarda kalp ve damar sağlığını korumak için etkili olduğu bilinir. İçinde bulunan selenyum bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tok tutan ayva suyu formulü; 1 adet ayvayı dört eşit parçaya bölünür, katı meyve sıkacağının sıkma haznesine koyulup, üzerine 1 kâse taze nane yaprakları eklenip beraber çekilir. Her gün 1 su bardağı içilmesi bağışıklığı artırır. Tok tutar ve kabızlığı önleyerek kilo vermede de yardımcı olur.

100 gr dilimlenmiş taze ayvanın içerdiği besin değerleri şunlardır; 57 kalori; 0 4 gr protein; 15 3 karbonhidrat; 0 kolesterol; 0 1 gr yağ; 1.7 gr lif; 17 mgr fosfor; 11 mgr kalsiyum; 0 7 mgr demir; 4 mgr sodyum; 40 IU A vitamini; 0 02 mgr B1 vitamini; 0 03 mgr B2 vitamini; 0 2 mgr B3 vitamini ve 15 mgr C vitamini.
" } ] }