{ "title": "Ayva Kabızlık Yaparmı", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-kabizlik-yaparmi.gif", "date": "21.01.2024 00:13:22", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Ayva, Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, kabuğundan meyvesine, çekirdeğine ve hatta yaprağına varıncaya kadar şifa deposu olan çok faydalı bir meyvedir. Tatlı yapımında ve komposto yapımında kullanılır. Her yönüyle çok faydalıdır ve çok amaçlı olarak kullanılır.

Ayva kabızlık yapar mı?

Bu çok faydalı bitkinin bir eksi tarafı ise sıkı posalı bir yapıya sahip olmasından dolayı az tüketilse de çok tüketilse de özellikle olgunlaşmamış ham ayvaların kabızlık yapmasıdır. Yapısı itibariyle çok sert ve zor yenen bir meyvedir. Buz dolabında saklanmasa bile uzun süre dayanabilecek özelliğe sahiptir. Ayvayı özellikle küçük çocukların ve dişlerini kaybetmiş yaşlı insanların tüketmeleri çok zordur. Bu sebepten dolayı ayvayı çiğ olarak tüketmeyi fazla kimse istemez.

Ayvanın kabızlık yapması nasıl önlenir?

Sert ve olgunlaşmamış ham ayvaların kabızlık yapmasını önlemek için yapılması gereken, küçük bir tencerenin içinde bir miktar suyu kaynatarak ayvayı dörde böldükten sonra, çekirdekleri ve kabuğu ile bu kaynamış olan suda 10 dakika kadar bekletmektir. Bu şekilde ayvaları yaşlıların daha kolay tüketmesini sağlamış olursunuz, Ayrıca bünyesinde bulunan A ve C vitaminlerinin açığa çıkmasını sağlayarak sevdiklerinizin bu çok faydalı meyvenin yararlarından nasiplenmesini sağlamış olursunuz. Bu şekilde hazırladığınız ayvaları dişi olmayan yaşlılar dahi kolayca tüketebileceği gibi, kabızlık da yapmayacaktır.

Ayva tüketilmesi sakıncalı olan durumlar nelerdir?

Ayvayı çiğ olarak sindirim sisteminde rahatsızlığı olanların, çeşitli bağırsak rahatsızlıklarında ve Basuru olanların tüketmeleri pek önerilmemektedir. Kompostosunu ve tatlısını tüketmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
" } ] }