Ayva hoşafı; ülkemizde kuşaklarca ve herkes tarafından bilinen onlarca hoşaf çeşidi arasından sadece bir tanesidir. Bilindiği gibi birçok meyve çeşidinden şeker ve su kullanılarak hoşaf elde edilebilmektedir. Özellikle yemeklerin üzerine ikram etmek için mükemmel bir seçim olan hoşaf; epey de lezzetli olmaktadır. İşte bu lezzeti; ayva meyvesi kullanarak hazırlamak da mümkündür. Bu yüzden de ilk defa deneyecekler için kısa ve öz bir ayva hoşafı tarifinin bulunması çok faydalı olacaktır. Yazının devamında; gerekli malzemeler listesi ve adım adım ayva hoşafı tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:
Ayva hoşafı için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
2 adet ayva
6-7 su bardağı su
9 yemek kaşığı şeker
Ayva hoşafı tarifi nasıl yapılır?
Malzemeler temin edildikten sonra ayva hoşafı tarifine başlanabilir. Her hoşaf tarifinde olduğu gibi ayva hoşafında da ana malzeme olan meyve hazır hale getirildikten sonra suda kaynatılacak ve ardından şekeri eklenerek ayva hoşafı elde edilecektir.
Öncelik bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin ayva hoşafı için uygun hale sokulması gereklidir. İki adet ayva çöplerinden ayıklanır, yıkanır ve her biri dörde bölünür. Daha sonra bu ayvaların kabukları soyulur ve içindeki sert, çekirdekli kısım da ayıklanır. Yani ayva hoşafı için ayvaların sadece aradaki et kısmı kalmalıdır. Daha sonra bu ayvalar ılık suda tekrar kullanılıncaya kadar bekletilir. Şekerin ve suyun da etrafta bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; kullanılan su mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Soğuk su; ayva hoşafı için iyi olmayabilir. Son olarak; ayva hoşafının hazırlanacağı uygun bir büyüklükte tencerenin de şimdiden hazır edilmesi iyi olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ayva hoşafı tarifinin ilk adımı uygulanır. Bunun için; dilimlenen ve suda bekletilen ayvalar; ayva hoşafının yapılacağı tencereye alınır. Üzerine de 6-7 su bardağı su eklenir ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ayvalar sertliğini kaybedip yeterince yumuşadıktan sonra; 9 yemek kaşığı şeker de tencereye boca edilir ve pişirme işlemine devam edilir.
Ayva hoşafı neredeyse tek adımdan oluşan bir tariftir. Yukarıda yazanların uygulanmasıyla hemen hemen hazır hale gelecektir. Son olarak; tencerede yeterince pişen ayva hoşafı ocaktan alınır. Yeterince soğuduktan sonra kaselere konur ve servis edilir.