Ayva dolması; doldurulacak malzeme olarak ayvanın kullanılmasıyla elde edilen; içi ise diğer tipik dolma malzemelerinden ibaret olan bir tariftir. Farklı bir tat denemek isteyenler için mutlaka tavsiye edilir. Gerekli malzemeler listesi ve adım adım ayva dolması tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.
Ayva dolması için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
2 su bardağı su
5-6 adet ayva
1 çay bardağı pirinç
Bir tutam tuz
20-30 yaprak nane
1 adet soğan
Bir tutam karabiber
100-150 gram kıyma
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
1 demetten biraz az maydanoz
Ayva dolması tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra ayva dolması tarifine başlanabilir. Her dolma tarifinde olduğu gibi ayva dolmasında da bir harç hazırlanacak; dolmalık malzemenin için bununla doldurulacak ve pişirilerek sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin ayva dolması için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; 1 adet soğan çöplerinden ve gereksiz kısımlarından ayrıldıktan sonra yıkanır ve ince ince doğranır. Aynı şekilde pirincin de öndecen yıkanması ve temizlenmesi gereklidir. Maydanoz da yıkandıktan sonra çok ince olacak şekilde kıyılır. Kıymanın da tarife başlamadan bir süre önceden açılması için dinlendirilmesi gereklidir. Naneler de maydanozlar gibi ince ince kıyılır. Son olarak ayvaların da çöpleri ayıklanır, yıkanır ve baş tarafları kesilir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ayva dolması tarifinin ilk adımı uygulanır. Tepesi kesilen ayvaların iç kısmı harç doldurmaya yetecek kadar yer açılması için oyulur. Tüm ayvalar oyulduktan sonra diğer işlemler sırasında çürümemeleri için limonlu su içinde bekletilir.
Sıra ayva dolması harcının hazırlanmasına gelmiştir. Yoğurmaya uygun bir kap içinde sırası fark etmeksizin maydanoz, soğan, nane, karabiber ve tuz karıştırılır ve tipik harç hazırlama işlemi şeklinde yoğrulur.
Hazırlanan ayva dolması harcı ile; limonlu suda bekletilen ayvaların için doldurulur. Tabii doldurmadan önce ayvaların limon tadından temizlenmesi için sudan geçirilmesi tavsiye edilir.
Ayva dolması sosu için küçük bir tavada tereyağı eritilir. Eriyen tereyağının üzerine salça dökülür ve bir süre kavrulur. Salça yeterince kavrulduktan sonra 2 su bardağı ılık su eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Suyun kaynamasına yakın karabiber ve tuz da eklenerek bir süre daha karıştırılır. Böylece ayva dolması sosu hazırlanmış olur.
Ayva dolmaları pişirilecek ortama alınınca; sos üzerlerinde gezdirilir ve ardından pişirme işlemine başlanır.
Pişen ayva dolmaları biraz ılıdıktan sonra tabaklara konur ve servisi yapılır.