{ "title": "Ayva Çeşitleri", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-cesitleri.gif", "date": "20.01.2024 22:18:14", "author": "İbrahim Karakurt", "article": [ { "article": "Ayva Çeşitleri, Lezzetiyle dillere destan, yaraları saymakla bitmeyen bir meyvedir ayva. Ayva hakkında bilmediğimiz konu ise nasıl yetiştirildiği. Önemli olan bu yetiştiricilik 3 kola ayrılır. Bu yöntemlerin 3 kola ayrılmasının sebebi ayva çeşitlerinin 3 adet olmasıdır. Ülkemizde 3 adet ayva çeşidi bulunmakta, bu ayva çeşitleri sırası ile şöyledir:
Eşme Ayva

Marmara bölgesinde yetişen bir ayva çeşidi olan Eşme ayvası, ülkemizde yetiştirilen en önemli çeşitlerden biridir. Yarı dik gelişir. Taç kısmı diğer ayva çeşitlerine göre daha geniştir. Sulu olan bu ayva mayhoştur. Etinin gevrek olması boğucu etkiyi ortadan kaldırmıştır. Diğer ayva çeşitlerinde olduğu gibi Ervinya hastalığına karşı hassaslardır. Uygun koşullarda 5 ay muhafaza edilebilir.

Eşme Ayva İklim ve Toprak Özellikleri Nelerdir?

Eşme ayvanın soğuğa dayanımı ve soğuk hava isteği elma ve armuda nazaran daha fazladır. Çiçekleri fazla olmadığı için ilkbahar donmalarından fazla etkilenmezler. Ayrıca fazla rüzgârlı havalarda dal kırılmaları ve çiçek dökülmeleri olacağından ürün kaybı çok fazla olur. Ayvalar kumu ve sıcak toprakta daya çok verim gösterirler. Toprak PH'ı ortalama 6-7 arasında olması idealdir. Topraktaki kireç oranı ortalama %10'u geçmemesi gerekir. Eşme ayvanın kökleri fazla derine inmediği için nemden etkilenmezler. Toprağın nemliliği Eşme ayva yetiştirmek için önem arz etmez.

Eşme Ayva Hastalık Çeşitleri

Ayva çeşitlerinin ortak hastalığı ateş yanıklığıdır. Bordo bulamacı ilacı budamadan önce %3, budama işleminden sonra %1, çiçeklenme gerçekleştikten sonra %0,4 dozlarında uygulanması uygundur. Hastalığa karşı koruyucu ilaçlar kullanmakta yarar vardır. Ayva çeşitlerinin bir diğer hastalığı ise moniya hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisi için ise; thiram ve karbendazil gibi güçlü maddeler bulunduran ilaçlar kullanmak gerekir.

Ekmek Ayvası

Yetiştiriciliği en yakın ayva çeşidi olan ekmek ayvasının ağacı orta büyüklükte büyür, dalları seyrektir ancak oldukça verimli bir ayva çeşididir. Ekmek ayvası yaygın olarak sanayi ve sofra gibi kullanım alanlarında kullanılır. Meyveleri oldukça iri olgunlaşma döneminde tüylüdür. Sap kısmı dar, göbek kısmı ise geniştir. Eylül ayı sonlarında hasat edilebilir. Bu hasat işlemi bölgelere göre değişir. 5 ila 6 ay ugun koşullarda saklanabilir. Günümüzde halk tarafından en çok bilinen ayva çeşidi ekmek ayvasıdır. Diğer çeşitler pek fazla bilinmemekle birlikte ayva üretiminin %50'lik kısmını oluşturmaktadır.

Limon Ayva

Son yıllarda yetiştiriciliği diğer ayva çeşitlerine yaygınlaşmıştır. Piyasada son dönemde en çok aranan ayva çeşidi limon ayvadır. Ağacı orta boylu büyür. Daha henüz fide iken dikine büyüyen bu meyve, yaşlandıkça dallarını salar ve yayılarak büyümeye başlar. Limon ayvanın kabuğu limon sarısı, eti bol sulu ve mayhoştur. En çok Marmara Bölgesinde yetişir. Diğer ayva çeşitlerine göre sert bir ete sahiptir. Eylül sonlarında hasat edilir. Soğuk hava depolarında 4 ila 5 aya kadar muhafaza edilebilir.

Dünyada en çok ayva üretimi Türkiye'de gerçekleşmektedir. Türkiye'de yılda yaklaşık olarak 150,000 ton ayva yetiştirilmektedir. Bu üretimin 4000 ila 5000 ton civarı diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Ülkemizde ayva üretiminin fazla olması ayva çeşitlerinin de fazla olması anlamına gelmektedir. Ayva yetiştiriciliğindeki en önemli etken; doğru toprak ve doğru iklime göre hangi ayva çeşidinin kullanılacağının bilinmesi gerekmektedir. Eğer uygun ayva çeşidi kullanılmazsa verim düşecek, verimin düşmesi ile üretimde verime oranlı bir düşüş sağlayacaktır. Bu kayıplarının yaşanmaması için yetiştirilecek olan ayva çeşidinin toprak ıslahına göre seçilip uygun tarihlerde uyun ilaçlamalar yapmak gerekir.
" } ] }