{ "title": "Ayva Çayı", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-cayi.jpg", "date": "19.01.2024 12:49:50", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Ayva Çayı; Ayva özellikle de kış aylarında bol miktarda ve kolayca bulunabilen sağlık bakımından oldukça faydalı olan bir kış meyvesidir. Ayva, B2, A ve C vitaminleri içermektedir. Ayrıca ayva sodyum, kalsiyum, potasyum ve fosfor açısında oldukça zengindir. Yurdumuzda bütün Anadolu'da özellikle de batı kesimde çok fazla yetiştirilir. Ayvanın faydaları yüzyıllar öncesinden keşfedilmiş Yunan kültüründe evlilik seremonisinde mutluluk ve ahenk oluşabilmesi için damat ile gelin tarafından ayva yenmektedir. Yunan kültüründe yapılan bu adet Orta çağ dönemine kadar sürmüştür. Halk arasındaki inanış türüne göre ise gebelik döneminde ayva tüketen bir bayanın çocuğunun çok güzel olacağı düşünülürdü. Ayva reçel, komposto, çay ve kumaş boyamada kullanılmaktadır. Taze olarak meyvesi yenir. Boğaz, göz, kalp, mide, bağırsak, ağız ve akciğer ile alakalı rahatsızlıklarda ayva yenmesi önerilmektedir.

Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?
Ayva Çayı İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Ayva Çayı Nasıl Yapılır?

Bu şifa deposu çayı yapmak için öncelikle ayvaları iyice yıkayın. Kabuklarını kesinlikle soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan iri parçalar şeklinde doğrayın. Daha sonra küçük bir tencere içine karanfili, tarçını, ayvayı ve kakuleyi koyarak üstüne tam beş bardak su ilave edin. Sonra karışımı kaynamaya bırakın. Tencere içindeki su kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak beş dakika daha tıngırdatın. Ayva ile baharatların kokusu çıkmaya başladığında ada çayını tencere içine ilave edin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın. Tencereyi ocaktan indirin. Yedi, sekiz dakika kadarda ada çayını demleyin. Daha sonra yapmış olduğunuz ayva çayını süzün. Fincana koyduğunuz çayı eğer ister iseniz bal ile tatlandırarak servis yapın.

Afiyet Olsun.
" } ] }