{ "title": "Ayva Ağacı", "image": "https://www.ayvatatlisi.gen.tr/images/ayva-agaci.gif", "date": "20.01.2024 08:45:12", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "
Ayva Ağacı, ılıman iklim ve denize yakın olan yerlerde daha verimli yetiştirilse de İç Anadolu'da vadilerin içinde ve uygun yerlerde de verim alınabilir. Kökeni İran, Kafkasya, Hazar Denizi çevresi ve Kuzey Anadolu'dan gelmekle birlikte hemen hemen her ülkede yetişebilir.

Ayva Ağacı, meyvesi yiyecek çeşitlerinde kullanılması haricinde, pektin ve tanen üretiminde sanayi kullanımı mevcuttur.

Ayva Ağacı Yetiştirilmesinde Gerekli Ekolojik Yapı

A) İklim ve Hava Koşulları
B) Toprak Cinsi ve Özellikleri Nelerdir?
C) Dikim İçin Gerekli Koşullar
Gübreleme

Kimyasal gübreler gövde ve köke verilmemeli, organik gübreler ise toprağa tatbik edilmelidir.

Ayva Ağacı Hastalıkları
Hasat Zamanı

Ayva Ağacı hasadı Eylül sonlarına doğru ve Ekim ayında elle yapılır. Ayvanın raf ömrü hasadın geç yapılmasıyla azalır. Bir ağaçtan maksimum 100 kg. Lık bir verim elde edilir.

" } ] }